Úrokové sadzby na hypotékach v máji tohto roka opäť klesali

V máji tohto roka na Slovensku pokračovalo zlacňovanie hypoték. Úroky totiž klesli na nové minimum, keď priemerná sadzba pri úveroch na bývanie dosiahla 2,51 %, čo je približne o desatinu percentuálneho bodu menej ako v predchádzajúcom mesiaci.

V máji tohto roka na Slovensku pokračovalo zlacňovanie hypoték. Úroky totiž klesli na nové minimum, keď priemerná sadzba pri úveroch na bývanie dosiahla 2,51 %, čo je približne o desatinu percentuálneho bodu menej ako v predchádzajúcom mesiaci. Vo svojom aktuálnom komentári to konštatuje spoločnosť Fincentrum.
Napriek vrcholiacim kampaniam slovenských bánk však v máji objem nových úverov dosiahol takmer 459 miliónov eur. Podľa senior analytika spoločnosti Petra Világiho bol tento objem do istej miery sklamaním. "Ešte stále však môže prekvapiť jún. V našej spoločnosti bol druhým produkčne najsilnejším mesiacom v histórii, preto predpokladám, že júnové čísla budú zaujímavejšie aj za celý hypotekárny trh," skonštatoval.
Napriek rekordne nízkym úrokovým sadzbám dopyt po nových úveroch v máji najviac brzdili odporúčania Národnej banky Slovenska (NBS) z októbra minulého roka. Povolený podiel nových úverov s financovaním nad 90 % hodnoty založenej nehnuteľnosti klesol od 1. júla tohto roka z 25 % na 20 %. "Banky sa na nový limit pripravili s predstihom a zmena je citeľná. Ak klienti chcú najvýhodnejšie podmienky financovania, mali by rátať s tým, že 20 % až 30 % z investície budú musieť zaplatiť z vlastných úspor. V prípade, že by im banka aj schválila 100-% financovanie, výsledná úroková sadzba môže byť až dvojnásobná," upozornil Világi.
Vo všeobecnosti sa ale dá podľa neho očakávať, že úrokové sadzby už dosiahli svoje dno a v najbližších mesiacoch klesať nebudú. "Stále je reálne získať úver s úročením okolo dvoch percent ročne. Sadzby 1,54 % alebo 1,59 % sú tiež dosiahnuteľné, ale podmienené aj dojednaním poistenia schopnosti pôžičku splácať," doplnil senior analytik s tým, že doteraz najnižšia úroková sadzba vo výške 1,49 % už od 1. júla nie je v ponuke bánk. "Nižšie sa už sadzby zrejme nedostanú ani v druhom vrchole sezóny na konci roka," predpokladá analytik.
Napriek tomu podľa neho majú klienti bánk naďalej veľký priestor na refinancovanie starších a drahších úverov. "Priemerná úroková sadzba na existujúcich pôžičkách s fixáciou nad jeden a do piatich rokov totiž naďalej zostáva nad hranicou 5 %. Refinancovanie tak zostane aj naďalej jedným z hlavných účelov financovania," dodal Világi.

Súvisiace články

Aktuálne správy