Rusko ako integrovaný globálny hráč: Saudská Arábia tam chce investovať 10 miliárd dolárov

, CNBC Foto: SITA

Saudská Arábia prostredníctvom svojho verejného investičného fondu (PIF) chce v priebehu nasledujúcich piatich rokov investovať v Rusku do výšky 10 miliárd dolárov. Ide tak o rozmrazovanie vzťahov medzi oboma krajinami.

Na druhej strane dohody je ruský fond priamych investícií RDIF, ktorý riadi vláda. V rozhovore pre CNBC generálny riaditeľ fondu Kirill Dmitriev povedal, že investícia by bola "veľmi dôležitou" pre Rusko.

"Prvých sedem projektov už dostalo predbežný súhlas, a RDIF očakáva, že k uzavretiu by malo dôjsť ešte pred koncom roka," povedal Dmitriev.  Dohoda je najväčšou priamou zahraničnou investíciou v krajine za posledné štyri roky. "Táto dohoda je o budovaní dôležitého partnerstva. Rusko potrebuje byť integrovaný globálny hráč. Rovnako sa chystáme investovať v Saudskej Arábii, čo je veľmi atraktívny trh pre nás, takže dohoda je veľmi zaujímavá," povedal pre CNBC.

RDIF tiež oznámila, že tiež podpísala dohodu o partnerstve s inou saudskoarabským štátnym fondom, s  General Investment Authority (Sagi). "Zmluvné strany budú spoločne identifikovať atraktívne investičné príležitosti v SA a na Blízkom východe," vyhlásilo RDIF.

Na otázku, či sa Rusko obracia viac na Blízky východ a na Áziu, Dmitriev zopakoval, že RDIF má už existujúce spoločné investičné fondy s Francúzskom a Talianskom.

Podľa RDIF by mali byť finančné prostriedky zo Saudskej Arábie investované do rôznych oblastí vrátane infraštruktúry a poľnohospodárstva, rovnako aj do zdravotnej starostlivosti, retailu, nehnuteľností.

Ruský prezident Vladimir Putin v júni opätovne potvrdil svoju podporu pre Assad, takže investičné plány Saudov by mohli byť politicky motivované a mohli by zmeniť vzájomné vzťahy s Ruskom, čo by mohlo viesť k ukončeniu štvorročnej občianskej vojny v Sýrii. Dmitriev ale politické pozadie dohody odmietol komentovať.

Rusko by v tejto chvíli určite uvítalo priateľstvo. Ekonomika podľa očakávaní vstúpi do recesie v tomto roku po kombinácii nižších cien ropy a ekonomických sankcií kvôli situácii na Ukrajine a anexii Krymu v minulom roku.

RDIF tvrdí, že k dohode "významne prispela" návšteva saudského ministra obrany Mohammada bin Salmana Al Sauda, korunného princa, počas Petrohradského medzinárodného ekonomického fóra (SPIEF) minulý mesiac, keď sa osobne stretol s prezidentom Putinom.

RDIF už prilákal viac ako 25 miliárd amerických dolárov zahraničného kapitálu do ruskej ekonomiky prostredníctvom dlhodobých strategických partnerstiev s poprednými investičnými  fondmi. Okrem iných sú to napríklad partnerstvá s Čínou, Indiou, Kuvajtom a Japonskom.

Súvisiace články

Aktuálne správy