Komoditný vývoj v júni

, Colosseum Foto:SITA

Grécko sa v závere júna nezhodlo s ministrami financií eurozóny na plánovanom balíku reforiem. Vyhrotená situácia okolo Grécka nenechala niektoré komodity chladnými. Svoju stopu na vývoji komodít zanechal aj americký dolár.

Optimizmus, ktorý bol vyvolaný vysokou pravdepodobnosťou dohody Grécka s veriteľmi, sa definitívne rozplynul po tom, čo grécky premiér Alexis Tsipras zvolal na 5. júna referendum, v ktorom mali občania vyjadriť súhlas či nesúhlas práve s prípadnou dohodou s veriteľmi. Mnoho investorov kvôli neistote investuje do drahých kovov ako tradičného uchovávateľa hodnoty. V máji tohto roku importovala Čína viac zlata. Importy zlata do Indie vzrástli v máji medziročne o 16 %, avšak rekordné množstvo zlata bolo do Indie privezené v apríli.

Nezhoda Grécka s ministrami financií eurozóny poznamenala tiež ropný trh, ktorý normálne nereaguje na grécke riziká. Zásadný problém je v tom, že väčšina rastu európskeho dopytu po rope v tomto roku prichádza z južných krajín. Ak Grécko zbankrotuje, je veľmi pravdepodobné, že sa "nákaza" presunie do ďalších juhoeurópskych krajín, čo by mohlo mať negatívny vplyv na európsky dopyt po rope. Diplomati z Iránu a šiestich svetových mocností prejavili politickú vôľu dokončiť dohodu o iránskom jadrovom programe. Irán odhaduje, že by mohol po zrušení sankcií zvýšiť produkciu ropy až o 500 000 barelov denne počas jedného mesiaca. Podľa údajov spoločnosti Baker Hughes sa počet ropných vrtov v USA ďalej znižuje na finálnych 628, čo je najnižšia úroveň od augusta roku 2010.

V júni sa cena medi odrazila z trojmesačných miním. Stalo sa tak vďaka zverejneným čínskym dátam, ktoré naznačili nielen stabilitu čínskeho priemyslu, ale aj nárast úverov a predajov nehnuteľností za máj.

Posledný júnový deň americké Ministerstvo poľnohospodárstva (USDA) zverejnilo odhad osiatej plochy v USA pre rok 2015. Zverejnený odhad USDA spolu so silnými dažďovými zrážkami, ktoré sa vyskytovali v niektorých pestovateľských regiónoch USA, mali na ceny poľnohospodárskych futures kontraktov veľmi pozitívny vplyv.

Výmera plochy osiatej kukuricou klesá tretím rokom v rade a súčasne by mala byť podľa USDA v tomto roku tiež najnižšie osiatou plochou v Spojených štátoch od roku 2010. Ministerstvo poľnohospodárstva (USDA) odhaduje, že v roku 2015/16 dosiahne osiata plocha kukurice v USA 89,9 milióna akrov, pričom v minulom roku to bolo 90,6 milióna akrov.

USDA odhaduje, že u všetkých druhov pšenice je osiata plocha celkom 56,1 milióna akrov, čo je oproti predchádzajúcemu roku pokles o 1 %. Zhruba od polovice júna cena pšenice významne zdražela kvôli obavám z poškodenia úrody silnými dažďovými zrážkami v niektorých pestovateľských regiónoch USA. Príliš veľká závlaha máva za následok zrná nižšej kvality.

V roku 2015/16 americké Ministerstvo poľnohospodárstva očakáva v USA rekordnú osiatu plochu sóje. Výmera by u tejto komodity mala dosahovať 85,1 milióna akrov, čo je o 2 % viac v porovnaní s predchádzajúcim rokom. Daždivé počasie, ktoré zasiahlo vybrané sójové lokality Spojených štátov, prinieslo vrásky na čele tamojšom farmárom.

Ako Ghanská Cocoa Board, tak aj Medzinárodná organizácia pre kakao (ICCO) znížili svoje odhady úrody v Ghane. ICCO tiež znížila svoju prognózu pre celkovú svetovú produkciu kakaa v tomto roku na 4 168 tisíc ton z predchádzajúcich 4 359 tisíc ton.

Globálna produkcia kávy by sa mala v nasledujúcej sezóne zvýšiť o 6,4 milióna vriec na 152,65 milióna vriec. Globálna produkcia kávy by sa tak zvýšila prvýkrát po troch klesajúcich sezónach, uviedlo americké ministerstvo poľnohospodárstva (USDA).

 Zmena ceny v júni a aktuálna cena (zdroj: CSI)
 Komodita  Pohyb v %  Aktuálna cena k 30.06.
 ropa WTI  -1,4  59,50 USD za barel
 zlato  -1,5  1171,8 USD za oz
 meď  -4,2  2,62 USD za libru
 kukurica  22,8  4,32 USD za bušel
 pšenice  29,1  6,15 USD za bušel
 káva Robusta  9,3  1784 USD za tonu
 bravčové mäso  -10,9  74,38 US centu za libru

 

 

Autor: Eva Mahdalová, analytik, Colosseum, a.s.

Súvisiace články

Aktuálne správy