Za odchod Grécka z eurozóny je každý druhý Francúz

Každý druhý Francúz je presvedčený, že Grécko by malo eurozónu opustiť. Ukázal to prieskum inštitútu Odoxa, ktorého výsledky dnes zverejnil denník Le Parisien. Informovala o tom agentúra Reuters.
Pred mesiacom sa v podobnom prieskume vyslovilo za Grexit asi 39 % opýtaných. To naznačuje rastúcu frustráciu z Atén už aj vo Francúzsku, kde politickí lídri patria k dosť umierneným, čo sa týka postoja voči Grécku.
Pod výrazné zvýšenie počtu Francúzov, ktorí sú za odchod Grékov z menovej únie, sa do veľkej miery podpísal výsledok referenda z 5. júla. V ňom dali Gréci najavo, že sú proti podmienkam medzinárodných veriteľov, ktoré by Grécko malo plniť výmenou za finančnú pomoc. Prieskum na vzorke 1003 respondentov sa totiž vo Francúzsku uskutočnil v pondelok 6. júla, teda deň po referende.
Na druhej strane až 75 % opýtaných uviedlo, že nesúhlasí s názorom, že „úsporné opatrenia sú pre Európu jedinou cestou z ekonomickej krízy“ a 55 % anketovaných je za reštrukturalizáciu gréckeho dlhu.
Navyše, napriek výzvam Národného frontu, aby sa eurozóna rozpustila, podpora menovému bloku si vo Francúzsku aj naďalej udržiava vysoký podiel. Až 67 % opýtaných je proti odchodu z eurozóny a návratu k franku.

Súvisiace články

Aktuálne správy