Britský protimonopolný úrad chce strop pre cenu energií

Dočasné zavedenie maximálne prípustnej ceny energií britský Úrad pre hospodársku súťaž a trhy navrhuje preto, že podľa jeho zistení dodávky pre domácnosti v rokoch 2009 až 2013 boli predražené o 1,2 mld. libier

Najväčší britskí dodávatelia energií sa pravdepodobne budú musieť vyrovnať so zavedením maximálne prípustnej ceny. Britský úrad na ochranu hospodárskej súťaže totiž dospel k záveru, že v rokoch 2009 až 2013 predražili dodávky domácnostiam o 1,2 mld. libier (GBP).

Úrad pre hospodársku súťaž a trhy (CMA) v utorok uviedol, že podľa jeho predbežných zistení v rámci prešetrovania celého sektora dodávatelia energií konali v rámci zákona, ale spotrebitelia platili príliš veľa. Nejasný spôsob, akým sa dodávky energií merajú a účtujú, totiž môže sťažovať porovnávanie zmlúv.

„Navrhujeme dočasné zavedenie maximálne prípustnej ceny, čo bude chrániť tých, ktorí sú najviac znevýhodnení,“ povedal pre rozhlasovú stanicu BBC riaditeľ úradu na ochranu hospodárskej súťaže Roger Witcomb. CMA začal prešetrovanie pred rokom s cieľom zistiť, či šestica najväčších britských dodávateľov energií nezneužíva svoje dominantné postavenie na trhu. Ide o firmy SSE, Scottish Power, Centrica, RWE npower, E.ON a EDF Energy.

(1 EUR = 0,70800 GBP)

Súvisiace články

Aktuálne správy