Prusy: Obecný úrad a kultúrny dom chce obec zatepliť, chýbajú jej však financie

Objekty obecného úradu (OcÚ) ako i kultúrneho domu (KD), v ktorom sídli materská škola v obci Prusy v okrese Bánovce nad Bebravou, by sa mohli ešte v tomto roku dočkať zateplenia.

Objekty obecného úradu (OcÚ) ako i kultúrneho domu (KD), v ktorom sídli materská škola v obci Prusy v okrese Bánovce nad Bebravou, by sa mohli ešte v tomto roku dočkať zateplenia. Obec už aj zrealizovala verejné obstarávanie na dodávateľa prác, problémom je však finančné krytie projektu za takmer 200.000 eur.
"Ešte minulý rok sme požiadali prostriedky z envirofondu, s našou žiadosťou sme však úspešní neboli. Aktuálne teda očakávame vyhlásenie novej výzvy, do ktorej by sme sa mohli zapojiť a v prípade našej úspešnosti aj cez ňu zafinancovať náš projekt," vysvetlil pre TASR starosta Igor Súkeník.
Ako ďalej ozrejmil, obec s asi 600 obyvateľmi si inú možnosť financovania dovoliť nemôže. "Úverovo zaťažiť ju nemôžeme, keďže prijatý úver by bol vyšší, ako je náš rozpočet," poznamenal.
Obecná samospráva už aj podpísala zmluvu o dielo s dodávateľom prác, ktorým je firma Roko gips, s.r.o., so sídlom v Prievidzi. Víťaz verejného obstarávania ponúkol spomedzi dvoch uchádzačov, ktorí splnili podmienky súťaže, nižšiu sumu, a to 192.762 eur s daňou z pridanej hodnoty. Podľa Súkeníka problém s podpisom zmluvy o dielo napriek tomu, že zatiaľ akcia nie je finančne krytá, nie je. "Firma vie, že pokiaľ prostriedky nedostaneme, akcia sa realizovať nebude," dodal.
Projekt zahŕňa zateplenie objektov KD i OcÚ, montáž dverí a okien, strešných konštrukcií a s tým súvisiace práce. Zateplenie by bolo podľa starostu veľkým prínosom pre obec a ušetrilo by približne 70 % z nákladov na energie v týchto budovách.

Súvisiace články

Aktuálne správy