Nič nie je čiernobiele: Gréci nie sú žiadna banda lenivcov!

, MarketWatch Foto: SITA

Pracujú 10 mesiacov v roku, ale dostávajú 14 platov. Rok po škole idú do dôchodku, sadnú do kaviarne a pijú jedno uzo za druhým. Žijú z nemeckých daní a podvádzajú s tými vlastnými. Zahraniční veritelia sa im roky snažia pomôcť, ale oni sa skrátka snažiť nebudú a nebudú. A teraz sa zbláznili úplne a odmietajú zaplatiť tu miliardu a tam dve.

Asi tušíte, že takto je celá situácia popísaná veľmi jednostranne. Ale dá sa to aj inak.

Gréci si už utiahli opasky viac, než sa od nich žiadalo
Od dohody o takzvanom bailout pred piatimi rokmi grécka vláda obmedzila výdavky, zvýšila dane a primárny deficit 24 miliárd eur dokázala obrátiť v prebytok 3 miliardy eur. To všetko bolo viac, než veritelia vtedy požadovali. MMF označuje úsporné opatrenia v Grécku za "mimoriadne v porovnaní so všetkými štandardmi" a ocenil pokrok v reformách.

Liečba naordinovaná (bývalou) Trojkou bola neúčinná
MMF pôvodne predpokladal, že zavádzané opatrenia vyústia po roku 2011 do oživenia gréckej ekonomiky v tvare "V" vďaka efektu obnovenia dôvery a návratu na finančné trhy. Do roku 2014 mal HDP Grécka rásť viac ako 3 % tempom, miera nezamestnanosti mala byť na vrchole okolo 15 % v roku 2012. Nestalo sa tak.

Komentáre "expertov" nie sú vyvážené
V médiách sa o Grécku vyjadruje veľa ľudí. Veľká časť z nich je z finančného sektora. Problém je v tom, že finančnému sektoru záleží na dlhopisoch, akciách a ďalších typoch aktív. Ich ceny sú bezpochyby dôležité a vychádzajú vždy aspoň čiastočne z toho, čo sa deje v reálnom svete. Komentátorom ale väčšinou naozaj na srdci neležia príjmy domácností ľudí v Solúne alebo zamestnanosť na gréckom vidieku.

Situácia v Grécku je už katastrofálna
Kedykoľvek sa hovorí alebo píše o tom, že v Grécku hrozí katastrofa, ak sa krajina nedohodne s veriteľmi, je dobré mať na pamäti, že situácia v krajine už katastrofálna je. Áno, môže byť horšie, ale horšie je posledných päť rokov, tak kde je záruka, že pokračovanie pomoci prinesie zlepšenie? Alebo snáď cieľom je menšie zhoršenie? Téma na zamyslenie.

Peniaze nevznikajú uťahovaním opaskov
Krajiny nezbohatnú, keď si ľudia utiahnu opasky. Rokovania sa v posledných týždňoch (i mesiacoch) sa krútia okolo ďalších možností úspor a zvyšovania daní. Tieto opatrenia ale negenerujú peniaze, iba tieto prostriedky nechávajú v rukách niekoho iného.

Návrat k drachme nemusí byť tak komplikovaný
Gréci podľa posledných vyjadrení nemajú potrebnú výbavu na tlač starých drachiem, v minulosti sa vydávanie (nových) mien ale nepovažovalo za zásadný problém. Príkladom bolo tlačenie bankoviek a razenie mincí vo východnej Európe po páde Berlínskeho múru. MMF im vtedy bolo celkom nápomocné, odmietnuť pomoc Grékom by bolo celkom trápne, Grécko je stále členom fondu.

Grécko môže fungovať bez eura
Briti, Poliaci, Česi, Švajčiari, Švédi, Rumuni, Turci a mnohí ďalší bez eura fungujú. Ich ekonomiky sú pritom veľmi rozdielne. Áno, Grécko má veľké ekonomické problémy, ale to neznamená, že ich vyrieši členstvo v eurozóne. Aj MMF priznal, že Gréci by možno bývali mali lepšiu šancu poradiť si s krízou, keby mohli devalvovať svoju menu podľa potreby.

Gréci krízu nespôsobili sami
Politický tlak na zavádzanie eura na konci 90. rokov bol enormný. Grécko bolo evidentne jednou z krajín, ktoré na členstvo v spoločnom menovom klubu s Nemeckom alebo Holandskom skrátka nemali. Následné spoločné chápanie rizikovosti krajín eura zo strany finančných trhov viedlo k nafúknutiu dlhu. A dlh má vždy dve strany, dlžníka a veriteľa. Veľké banky nemali žiadny problém požičiavať od Grécka desiatky miliárd. Ako keby nemali svoje analytické oddelenia.

Panika nie je namieste
Súčasná grécka kríza by pre zvyšok sveta nemala byť ničím nezvládnuteľným. Trhy už započítali veľkú časť gréckych problémov. Nákaza do ďalších krajín je z veľkej časti obmedzená záchrannými mechanizmami v Európe. Leto by skrátka nemuselo byť vyložene žeravé, ľahké popálenie prstov ale samozrejme hrozí.

Veriteľovi navrhované opatrenia nemajú príliš zmysel
Zmeny dôchodkového systému? Zjednodušenie a zvýšenie daní? Privatizácie prístavov? To všetko význam má, ale vráti to ľuďom v Grécku prácu? Určite nie nejako rýchlo, Grécko pritom potrebuje oživenie na úrovni spotreby a zamestnanosti.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy