Grécke referendum stlačilo ceny ropy na takmer 3-mesačné minimum

Ceny ropy sa dnes prepadli o viac než 3 % po tom, ako trhy zareagovali na rozhodnutie gréckych voličov nepodporiť v referende návrhy medzinárodných veriteľov na riešenie gréckej krízy. Na ceny ropy zatlačili aj rastúce obavy z vývoja na čínskom akciovom trhu. Informovala o tom agentúra Reuters.
Výsledok gréckeho referenda zvýšil obavy z možného odchodu Grécka z eurozóny, čo následne viedlo k oslabeniu kurzu eura oproti doláru. Posilňovanie dolára automaticky tlačí na ceny ropy.
Na ceny ropy negatívne zapôsobili aj otrasy na čínskom akciovom trhu. Ten od polovice júna zaznamenal pokles až o 30 % a vláda musela pristúpiť k podporným opatreniam.
Cena severomorskej ropnej zmesi Brent klesla počas dnešného obchodovania až o 2,04 USD na 58,28 USD (52,94 eura) za barel (169 litrov). Neskôr sa cena mierne skorigovala a do 15.45 h SELČ dosiahla 58,85 USD/barel.
Ešte výraznejšie klesla cena americkej ľahkej ropy WTI. Tá zaznamenala pokles až o 3,02 na 53,91 USD/barel. V obidvoch prípadoch ide o najnižšiu hodnotu od polovice apríla.

Súvisiace články

Aktuálne správy