Výnosy z dlhopisov okrajových členov eurozóny stúpli

Po tom, ako Gréci v referende odmietli úsporné opatrenia, sa zvýšili výnosy z dlhopisov Talianska, Španielska a Portugalska, ale klesli výnosy z nemeckých štátnych cenných papierov

Výnosy z talianskych, španielskych a portugalských dlhopisov v pondelok stúpli o viac ako o desať bázických bodov. Išlo o reakciu na to, že Gréci v referende odmietli úsporné opatrenia, ktoré Aténam navrhuje Európska únia. Výnosy zo španielskych a talianskych štátnych cenných papierov boli vyššie o 11 bázických bodov, a to na úrovni 2,35 % a 2,38 %. Výnosy z desaťročných dlhopisov Portugalska sa zvýšili o 12 bázických bodov na 3,09 %.

Hoci sú však výnosy z dlhopisov okrajových členov eurozóny teraz viac ako dvojnásobne vyššie v porovnaní s minimami, na ktorých boli v marci, stále sú hlboko pod úrovňou 7 % z obdobia kulminácie dlhovej krízy v rokoch 2011 a 2012. Odzrkadľuje to hlavne dôveru investorov voči tomu, že nákupy aktív Európskou centrálnou bankou zmiernia akýkoľvek negatívny vplyv možného odchodu Grécka z eurozóny. Časť investorov pritom verí, že sa nájde riešenie na udržanie Grécka v menovej únii.

Výnosy z desaťročných nemeckých dlhopisov v pondelok, naopak, klesli o 6 bázických bodov na úroveň 0,74 %. Výnosy z iných dlhopisov členských krajín eurozóny s vysokým ratingom sa tiež znížili. „Trh sa minulý týždeň postupne pripravoval na to, že výsledok referenda bude kladný. Preto teraz vidíme typický únik ku kvalite,“ povedal Patrick Jacq z banky BNP Paribas.

Súvisiace články

Aktuálne správy