Grécke „nie“ veci skomplikuje, dvere ale ostávajú otvorené

Grécke "nie" návrhom medzinárodných veriteľov na riešenie finančnej krízy v krajine veci skomplikuje, napriek tomu dvere na ďalšie rokovania ostávajú otvorené.

Grécke „nie“ návrhom medzinárodných veriteľov na riešenie finančnej krízy v krajine veci skomplikuje, napriek tomu dvere na ďalšie rokovania ostávajú otvorené. Povedal to belgický minister financií Johan Van Overtveldt, ktorý ako jeden z prvých predstaviteľov eurozóny reagoval na oficiálne predbežné výsledky referenda v Grécku. Tie poukazujú na výrazné víťazstvo tábora odmietajúceho podmienky veriteľov. Informovala o tom agentúra AP.
Ako dnes povedal pre televíznu stanicu VRT, víťazstvo tábora „nie“ veci skomplikuje. Trvá však na tom, že dvere ostávajú otvorené, aby sa mohli čo najskôr, „doslova do niekoľkých hodín“, obnoviť rozhovory s gréckou vládou. Podľa neho by Euroskupina mohla znovu začať diskutovať o opatreniach, „ktoré vrátia grécku ekonomiku na správnu cestu a poskytnú Grékom perspektívu do budúcnosti“.
Pred vyhlásením belgického ministra však zdroj z eurozóny uviedol, že Euroskupina sa v súvislosti s výsledkami referenda v Grécku neplánuje v pondelok 6. júla mimoriadne zísť. Na otázku agentúry Reuters, či je na pondelok naplánovaná schôdzka Euroskupiny, predstaviteľ eurozóny, ktorý si neželal byť menovaný, uviedol: „V žiadnom prípade. (Ministri) by ani nevedeli, o čom vlastne majú rokovať,“ dodal.

Súvisiace články

Aktuálne správy