Grécko hovorí „nie“ reformám, ale nechce vlastnú menu

Podľa prvých výsledkov 59,8 % Grékov v referende povedalo nie úsporným opatreniam, ktoré žiadajú veritelia. Grécky koordinátor vyjednávaní s veriteľmi Euclid Tsakalotos uviedol, že Atény nerátajú s vylúčením z eurozóny.

Gréci v nedeľňajšom referende odmietli ponuku veriteľov, ktorí žiadajú ďalšie reformy výmenou za novú pomoc. Vyplýva to z predbežných výsledkov po zrátaní 10 % hlasov. Proti návrhu veriteľov podľa predbežných výsledkov hlasovalo 59,8 % voličov, s návrhom veriteľom súhlasilo 40,1 % Grékov. Uvádza sa to na internetovej stránke gréckeho ministerstva vnútra. Reálne výsledky sa tak vzďaľujú prieskumom, ktoré predpovedali omnoho tesnejší výsledok.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová sa v pondelok v Paríži popoludní stretne s francúzskym prezidentom Francoisom Hollandem, aby spolu diskutovali o výsledkoch gréckeho referenda. Informoval o tom v nedeľu hovorca nemeckej vlády Steffen Seibert. „Rokovania s francúzskym prezidentom od 18:30 a počas večere sa zamerajú na spoločné zhodnotenie situácie po gréckom referende a na pokračovanie úzkej nemecko-francúzskej spolupráci v tejto oblasti,“ uviedol Seibert vo vyhlásení.

Viacerí predstavitelia EÚ označili nedeľňajšie referendum za hlasovanie o zotrvaní Grécka v eurozóne. Grécka vláda však neuvažuje o tlačení novej meny. Povedal to pre televíznu stanicu Star TV Euclid Tsakalotos, grécky koordinátor vyjednávaní s veriteľmi Atén. „Nediskutujeme o paralelnej mene,“ uviedol. „Nemyslím si, že … nás vylúčia. Sme pripravení stretnúť sa s nimi už dnes (v nedeľu, pozn. red.) večer,“ dodal. Hovorca gréckej vlády Gabriel Sakellaridis uviedol, že vláda jeho krajiny chce obnoviť rokovania so zahraničnými veriteľmi okamžite a dosiahnuť dohodu o ďalšej pomoci. „Rokovania, ktoré sa začnú, sa musia dokončiť veľmi skoro,“ povedal Sakellaridis.

Súvisiace články

Aktuálne správy