Referendum podľa hovorcu Syrizy otvorilo vláde cestu k rokovaniu s veriteľmi

Prieskumy verejnej mienky, podľa ktorých má tábor "nie" malý, ale jasný náskok v dnešnom gréckom referende, umožnia vláde konať a uzavrieť dohodu s medzinárodnými veriteľmi.

Prieskumy verejnej mienky, podľa ktorých má tábor „nie“ malý, ale jasný náskok v dnešnom gréckom referende, umožnia vláde konať a uzavrieť dohodu s medzinárodnými veriteľmi. Povedal to dnes v televízii po skončení hlasovania parlamentný hovorca vládnucej strany Syriza.
„Myslím si, že je to odporúčanie pre vládu…, aby rýchlo konala a pousilovala sa o dohodu a normalizáciu bankového systému,“ citovala Nikosa Filisa tlačová agentúra Reuters.
Partneri Atén počas uplynulého týždňa varovali, že ak voliči budú hlasovať „nie“ a odmietnu tak návrh medzinárodných veriteľov, bude to znamenať zničenie mostov s Európou a grécky finančný systém zbankrotuje, čo výrazne zhorší krízu v krajine.
Odhady výsledkov (tzv. exit-poly) po skončení referenda o 18.00 h SELČ nezverejnili.
Agentúra DPA informovala, že oficiálne výsledky chce ministerstvo vnútra zverejniť o dve hodiny, čiže okolo 20.00 h SELČ.
Nemecká kancelárka Angela Merkelová odcestuje v pondelok popoludní do Paríža, aby na pracovnej večeri prediskutovala s francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom výsledky gréckeho referenda a pokračovanie úzkej spolupráce Nemecka a Francúzska v tejto veci. Oznámil to dnes hovorca nemeckej vlády Steffen Seibert.

Súvisiace články

Aktuálne správy