Prvé prieskumy ukazujú grécke „nie“

Hlasovanie v gréckom referende skončilo, neoficiálne prieskumy hovoria o tesnom odmietnutí ďalších úsporných opatrení

Grécke referendové miestnosti sa o 19:00 miestneho času (18:00 SELČ) zavreli. Prvé oficiálne odhady sa očakávajú o 20:00 SELČ. Štyri neoficiálne prieskumy, ktoré sa uskutočnili v nedeľu a ich výsledky zverejnili po skončení hlasovania, ukazujú, že Gréci v tesnej väčšine hlasovali „nie“. Odmietli tak podmienky veriteľov, čiže aj ďalšie úsporné opatrenia.

Premiér Alexis Tsipras vyzýval Grékov, aby v referende hlasovali „nie“. „Dá sa ignorovať vôľa vlády, ale nikto nemôže uprieť ľuďom právo vziať svoj život do vlastných rúk,“ vyhlásil Tsipras po tom, čo v referende odhlasoval. „Posielame signál, že chceme zostať a dôstojne žiť v Európe,“ dodal.

Ak by Gréci hlasovali „áno“, mohlo by to zvýšiť pravdepodobnosť odstúpenia súčasnej vlády. Minister financií Janis Varoufakis potvrdil, že v prípade pozitívneho výsledku plebiscitu sa chystá rezignovať.

Európski lídri začnú konať okamžite po oznámení oficiálnych výsledkov referenda. Európska centrálna banka plánuje na pondelok zasadnutie, na ktorom sa bude hovoriť o ďalšom prísune likvidity do gréckych bánk. Do niekoľkých hodín po referende totiž v bankomatoch dôjdu peniaze.

Súvisiace články

Aktuálne správy