Záujem zahraničných investorov o nemecké podniky vzrastie

Podľa prognózy Deutsche Bank sa v blízkej budúcnosti zvýši počet nemeckých firiem, ktoré sa dostanú do rúk investorov z Blízkeho východu a Číny. Informuje o tom DPA. „Ešte nikdy nebol záujem o Európu taký silný,“ uviedol investičný bankár Karl-Georg Altenburg, ktorý je spoluriaditeľom sektora Corporate Finance banky pre Európu. Najmä Číňania poškuľujú po firmách, ktoré by sa mohli stať ich kandidátmi na kúpu.
Vstupovanie zahraničných investorov do veľkých nemeckých firiem nie je novotou. Tretím najväčším akcionárom Volkswagenu so 17-% podielom sa pred časom stal emirát Katar.
Mladá generácia panovníckych rodín má nemecké firmy výraznejšie vo svojom zornom poli. Altenburg dodal: „Pretože záujem a veľkosť kapitálu v štátnych fondoch je taký veľký, zostavili sme pre potenciálnych investorov vlastný tím, ktorý sa o nich stará“.
Arabské štáty z Perzského zálivu majú vďaka príjmom z predaja ropy a plynu k dispozícii veľké peniaze. Keďže o pár desiatok rokov by sa mohla éra fosílnych palív skončiť, už teraz sa pokúšajú preniknúť do finančníctva, sektora nehnuteľností a turizmu. Fond Etihad z Abú Zabí má veľký akciový podiel v druhej najväčšej nemeckej leteckej spoločnosti Air Berlin.

Súvisiace články

Aktuálne správy