Hodnota novej drachmy by sa najprv rovnala pätine eura

Podľa štúdií niekoľkých bánk a výskumných firiem by nová drachma musela byť prinajmenšom o 25 až 30 % slabšia ako euro, ale experti odhadujú, že v najbližšom období by to bolo až o 80 %

Ak by výsledkom nedeľňajšieho gréckeho referenda bolo „nie“, čo by nakoniec krajinu dostalo z eurozóny, akákoľvek „nová drachma“ alebo dočasná mena by mohla mať hodnotu, ktorá by sa rovnala pätine eura. Agentúra Reuters konštatuje, že hrubé odhady devalvácie meny, ktorú by grécka ekonomika potrebovala na opätovné získanie medzinárodnej konkurencieschopnosti, sú podľa štúdií niekoľkých bánk a výskumných firiem na úrovni prinajmenšom 25 až 30 %.

Experti však hovoria, že devalvácia by takmer určite bola až na úrovni 80 % vzhľadom na pravdepodobný finančný chaos v krajine a neschopnosť splácať záväzky zo strany verejných inštitúcií a súkromného sektora. Jednou vecou, ktorá by možno zmiernila pád novej drachmy, je výrazný pokles gréckeho domáceho dopytu a výdavkov v posledných piatich rokoch, povedal John Normand z JPMorgan.

„Odhadujeme, že drachma by musela klesnúť o približne 30 %, hoci pád by v najbližšom období bol pravdepodobne výrazne väčší,“ povedal ekonóm Ben May z poradenskej firmy Oxford Economics. „Neboli by sme prekvapení, ak by pád bol najprv dvojnásobne väčší,“ dodal.

Súvisiace články

Aktuálne správy