Británia zníži ochranu vkladov sporiteľov, viní z toho Brusel

Britskí sporitelia budú mať od budúceho roka svoje vklady v bankách chránené v menšej miere. Uviedla to dnes britská vláda, ktorá v tejto súvislosti skritizovala pravidlá Európskej únie (EÚ). Jeden z britských poslancov ich označil za „absurdné“. Informovala o tom agentúra Reuters.
Vzťahy medzi Britániou a Európskou úniou sú napäté už dlhší čas. Premiér David Cameron, ktorý sa usiluje vzťahy s EÚ upraviť a posilniť pozíciu Británie, chce do konca roka 2017 vyhlásiť referendum o zotrvaní krajiny v EÚ. Teraz majú stúpenci odchodu Británie z EÚ ďalší dôvod žiadať vystúpenie krajiny z únie.
Na základe pravidiel Európskej únie smú vlády v EÚ chrániť vklady sporiteľov v bankách len do úrovne 100.000 eur. V prípade členských štátov, ktoré nie sú v eurozóne, Brusel požaduje, aby každých päť rokov limity v národnej mene adekvátne upravili.
Problémom pre Britov je, že libra sa od poslednej úpravy posilnila oproti euru o 20 %, takže limit na ochranu vkladov sporiteľov klesne od roku 2016 o 10.000 libier na 75.000 libier (105.604 eur). Britskí sporitelia boli pritom roky zvyknutí na ochranu vkladov do výšky 85.000 libier.
Predseda finančného výboru britského parlamentu Andrew Tyrie nariadenie kritizuje. Podľa neho je „absurdné,“ aby oslabovanie hodnoty eura viedlo k zníženiu úrovne ochrany britských vkladateľov. Zároveň vyhlásil, že bude žiadať britské ministerstvo financií, aby lobovalo za zmenu.

Súvisiace články

Aktuálne správy