Poľsko a Slovensko súťažia o novú automobilku

Podľa poľského vicepremiéra Janusza Piechocinskeho nový závod v hodnote 1,9 mld. USD chce postaviť indická automobilka a ročne by mal produkovať 350 tis. áut

Poľsko súťaží so Slovenskom o nový závod na výrobu áut, ktorý chce postaviť indická automobilka. Povedal to v piatok poľský vicepremiér Janusz Piechocinski, pričom uviedol, že ide o investíciu v hodnote 1,9 mld. USD. „Investor chce začať s výrobou v roku 2019. Pôjde o produkciu 350 tis. áut ročne a investícia je v sume 1,9 mld. USD,“ konštatoval Piechocinski.

Podpredseda poľskej vlády odmietol povedať, či indický výrobca áut, o ktorom hovorí, je firma Tata Motors. Poľské médiá uviedli, že Tata Motors uvažuje o vybudovaní závodu na výrobu áut v Poľsku. Automobilky Volkswagen, General Motors a Fiat vlani v Poľsku vyrobili 578 311 áut. Táto produkcia tvorila zhruba 7 % poľskej priemyselnej výroby.

Ak by novú investíciu získalo Poľsko, počet áut vyrobených v krajine by vzrástol o viac ako o 50 %. „Súťažíme so Slovenskom,“ poznamenal Piechocinski. Poľsko v súčasnosti potenciálnemu investorovi poskytuje informácie o štátnej podpore, ktorá je na základe legislatívy Európskej únie prípustná.

(1 EUR = 1,1096 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy