Nová hračka čínskej mládeže: Akciový trh láka študentov, neraz investujú peniaze rodičov

, quartz Foto: SITA

Zatiaľ čo mnoho jeho rovesníkov si užíva úspech pri hraní on-line videohier, Li Shengyao, 21 ročný poslucháč univerzity financií a ekonomiky v Šanghaji, dal radšej prednosť adrenalínu, aký ponúka akciový trh. Sám seba opisuje ako krátkodobého obchodníka, ktorého "prsty nedokážu zastaviť rozkazy."

Každú noc trávi sledovaním burzy najmenej tri hodiny, podrobne pitvá obchodné činnosti aj firemné zverejnenia. "Keď všetci ostatní strácajú, ja stále zarábam peniaze," tvrdí Li.

Jedna vec je ale istá, v tejto hre nie je rozhodne sám. V Číne je to na prekvapenie celkom bežné, že z vysokoškolských študentov sa stávajú aktívni obchodníci na národných značne volatilných akciových trhoch. Často to skúšajú s peniazmi a súhlasom rodičov, neraz aj na úkor štúdia.

Čínske akcie donedávna zaznamenali významnú rally, ktorú prerušili nedávne korekcie. Mnoho odborníkov špekuluje nad tým, ako veľmi je tento trh odtrhnutý od reality vďaka čiastočnému prílivu nevzdelaných investorov. Ale vysokoškoláci s potrebným vzdelaním tiež zaplavili tamojší akciový trh. Nedávny prieskum ukázal, že až 31 % vysokoškolákov už investovalo do akcií. Z nich 26 % investovalo viac ako 50 000 juanov (8058 dolárov) a 76 % takto použilo peniaze od svojich rodičov, tvrdia to prieskumy štátom riadenej tlačovej agentúry Xinhua zverejnené minulý mesiac.

Li vstúpil na akciový trh na konci minulého roka, využil na to 20 000 juanov (3223 dolárov), ktoré zarobil na brigádach a čiastočných pracovných úväzkoch. Do konca júna sa už jeho investícia rozrástla na 300 000 juanov (48 347 dolárov). "Som posadnutý akciami," povedal. "Samozrejme, že sa mi to vráti." Odvážne vyjadrenie, hoci Li tvrdí, že nič nestratil ani po nedávnych korekciách trhu. Li jednoducho vie ako na to, vyberá si dôkladne akcie, ktorým verí. Priznáva, že sčasti je to aj otázka šťastia. Dokonca sa pochválil ziskom vo výške 100 000 juanov (16 116 dolárov), a to rovno uprostred obrovského týždenného prepadu Shanghai Composite Indexu. Prvý úspech na akciových trhoch zažil, keď zobchodoval akcie po tom, čo štátny výrobca vlakov oznámil fúziu. Naopak stratil pôdu pod nohami v januári, kedy regulátor cenných papierov potlačil obchodovanie s maržou. Tvrdí, že od vtedy sa mu darí. Často kontroluje ceny akcií počas vyučovania, nie vždy stíha zachytiť vrchol. "Trpím výkyvmi nálady podľa toho, ako sa pohybujú indexy hore a dolu," dodal.

Li si myslí, že záujem o akcie v ňom vzbudil jeho otec, ktorý sa na trhoch pohyboval od roku 1990, a dokonca sa stal investorom na plný úväzok z priestorov svojho domova. Li tvrdí, že hodnota portfólia jeho otca dosiahla minulý mesiac deväťciferné číslo. "Nie, on ma nepodporuje, myslí si, že by som sa mal skôr zamerať na dlhodobý rozvoj, než zarábať tieto drobné."

Li sa investíciám venuje aj iným spôsobom, ako člen Stock Studies Society na jeho vysokej škole, prednáša o investovaní a ponúka osobné akciové odporúčania svojim spolužiakom. Robí to zdarma asi štyrikrát za semester, tento rok sa mu prihlásilo okolo 300 záujemcov. A nie sú to len poslucháči finančných odborov, ktorí sa chcú zapojiť do investovania. Min Yezhu, nedávno skončila na  čínskej univerzite v Hongkongu, na akciový trh vstúpila v máji. Urobila tak po tom, čo videla na sociálnej sieti WeChat, že mnohí z jej spolužiakov urobili to isté. Ale Minina túžba "zarobiť si nejaké to vreckové" bola pribrzdená aktuálnou korekciou akciových trhov. "Nemám odvahu pozrieť sa teraz na svoj účet," povedala 30. júna, keď Shanghai Composite Index opäť klesol pod 4000 bodov. Už jej to možno aj zhltlo istinu za 45 000 juanov (7252 dolárov), na čo jej dali rodičia.

Lv Ruizhi, 20-ročný študent v odbore stavebníctva na šanghajskej Tongji University, takisto investuje do akcií. Podľa neho to, koľko peňazí študent môže vložiť do akcií, súvisí s tým, aké veľké riziko dokáže zniesť žalúdok jeho rodiny. "Dostal som 20 000 juanov od mojich rodičov, čo znamená, že si nemôžem dovoliť stratiť všetko," povedal. Hľadanie akcií zaujíma LV viac, než odbor, ktorý študuje. Lv začal doslova z ničoho, Štúdium ukončil, keď začal venovať všetko svoj čas analýzam spoločností a rôznym grafom. Okrem svojho vlastného účtu teraz spravuje päť účtov svojich priateľov, ktorých hodnota je až 600 000 juanov (96695 dolárov). "Súhlasili s tým, že budú niesť zodpovednosť za svoje straty," povedal Lv.

Náhodný prieskum 300 vysokoškolských študentov štátom riadeného denníka China Youth Daily v apríli tohto roka zistil, že 33 % respondentov má zainvestované do akcií. Z nich, súdiac podľa odpovedí, 47 % vie, ako čítať grafy, 20 % porozumelo terminológii akciových trhov (býčie pozície, long sale a pod.) a viac ako 60 % si akcie vybralo na základe odporúčaní vlády.

Min sa vybrala v stopách svojho otca, tiež je investor, ktorý pozorne sleduje denný spravodajský program o devätnástej, kedy čínska štátna televízia CCTV vysiela väčšinou súhrn toho, čo čínski najvyšší predstavitelia povedali alebo urobil počas dňa. Min a jej otec sa domnievajú, že akcie v odvetviach uvedených vo vysielaní, majú tendenciu rásť. "Nakoľko dokáže akciový trh rásť závisí na tom, aká je dobrá vláda," povedal Li, ktorý sa domnieva, že výkon prezidenta Xi Jinpinga je oveľa lepší, než jeho predchodcu. Li povedal, že vláda sa bude snažiť udržiavať býči trh, a neskončí to, kým Shanghai Composite Index opäť nedosiahne 6124 bodov, čo je historické maximum z októbra 2007. A verí tomu, že potom sa to vyšplhá ešte vyššie.

Súvisiace články

Aktuálne správy