Čína bude pokračovať v spolupráci s Gréckom aj vo finančnej sfére

Čína bude naďalej podporovať dvojstrannú spoluprácu s Gréckom vrátane spolupráce vo finančnej sfére a už aj reagovala na grécku žiadosť. Uviedlo to čínske ministerstvo zahraničných vecí. Informovala o tom agentúra Reuters.
Pre Čínu je Grécko vstupnou bránou do Európy, ale aj Afriky z hľadiska distribúcie čínskych výrobkov. Európska únia (EÚ) je najväčším obchodným partnerom Číny a zároveň táto ázijská ekonomika je druhým najväčším obchodným partnerom EÚ. Peking opakovane vyhlásil, že chce zjednotenú EÚ a silné euro.
„Čína podnikla konkrétne kroky v reakcii na obavy Grécka a žiadosť o pomoc pri prekonávaní krízy,“ povedala hovorkyňa ministerstva Chua Čchun-jing na dnešnom brífingu.
Bez ďalších podrobností dodala, že Peking bude pokračovať a svojím spôsobom bude neustále podporovať bilaterálnu spoluprácu s Gréckom.
A čínsky premiér Li Kche-čchiang tento týždeň počas návštevy v Bruseli vyhlásil, že Čína nechce vidieť odchod Grécka z eurozóny a bude pokračovať v nákupe dlhopisov menového bloku.
Li Kche-čchiang vo februári vyzval gréckeho premiéra Alexisa Tsiprasa, aby zabezpečil ochranu práv čínskych firiem v krajine a podporil privatizáciu prístavu Pireus.
Čínska firma Cosco prevádzkuje v tomto najväčšom gréckom prístave dve nákladné móla a postúpila do užšieho výberu kandidátov na kúpu 67-% štátneho podielu v prístave.

Súvisiace články

Aktuálne správy