Tržby maloobchodu SR sa vyvíjajú podobne ako priemer EÚ

V rámci celej Európskej únie májové maloobchodné tržby medzimesačne stúpli o 0,3 % a medziročne o 3 %, na Slovensku medzimesačne vzrástli o 0,6 % a medziročne o 1,8 %

Sezónne upravené tržby maloobchodu v eurozóne v máji medzimesačne posilnili o 0,2 % a v rámci celej Európskej únie sa zväčšili o 0,3 %. Medziročne sa májové tržby maloobchodu eurozóny zvýšili o 2,4 % a v rámci celej EÚ stúpli o 3 %. Informoval o tom v piatok štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Na Slovensku sa maloobchodné tržby v máji vyvíjali podobne ako priemer za celú eurozónu a celú Európsku úniu. Medzimesačne posilnili o 0,6 % a v porovnaní s májom minulého roka vzrástli o 1,8 %. V rámci krajín EÚ, z ktorých mal Eurostat údaje k dispozícii, sa maloobchodné tržby v máji medzimesačne najviac zvýšili v Poľsku (1,5 %), Estónsku (1,4 %) a na Malte (1,1 %). Najvýraznejšie sa tržby maloobchodu medzimesačne znížili v Írsku (-2,5 %), Dánsku (-1,4 %) a Litve (-1,2 %).

Medziročne sa tržby maloobchodu v máji najvýraznejšie zvýšili v Poľsku (7,6 %), Estónsku (5,7 %) a Írsku (5,6 %). Pokles maloobchodných tržieb v porovnaní s májom minulého roka evidovali v Luxembursku (-10,6 %), Dánsku (-2,4 %) a v Belgicku (-1,5 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy