Maloobchodný predaj v eurozóne aj v EÚ v máji vzrástol

Maloobchodný predaj v eurozóne aj v Európskej únii (EÚ) v máji vzrástol, ale menej ako v apríli. Vyplýva to z rýchleho odhadu, ktorý dnes na svojej internetovej stránke zverejnil európsky štatistický úrad Eurostat.
Podľa štatistík sa maloobchodný predaj v regióne, ktorý zaviedol euro po očistení od sezónnych vplyvov, v máji zvýšil o 0,2 % v porovnaní s aprílom, keď medzimesačne vzrástol o 0,7 %.
V celej Európskej únii (EÚ) stúpol odbyt maloobchodníkov v máji o 0,3 % po aprílovom medzimesačnom zvýšení o 0,6 %.
V medziročnom porovnaní sa tempo rastu maloobchodného predaja v eurozóne v máji zrýchlilo na 2,4 % z aprílových 2,2 % a v celej únii stúplo na 3 % z 2,6 % v predchádzajúcom mesiaci.
Štatistiky tiež ukázali, že v eurozóne sa predaj potravín, nápojov a tabakových výrobkov a tiež nepotravinárskych produktov v máji medzimesačne zvýšil v oboch prípadoch o 0,4 %. Ale predaj palív klesol o 0,7 %.
V celej EÚ stúpol predaj potravín, nápojov a tabakových výrobkov medzimesačne o 0,4 % a nepotravinárskych produktov o 0,3 %, zatiaľ čo predaj palív sa znížil o 0,6 %.
Spomedzi členských štátov únie, ktoré Eurostatu dodali údaje za máj, maloobchodný predaj v medzimesačnom porovnaní najviac vzrástol v Poľsku (1,5 %), Estónsku (1,4 %) a na Malte (1,1 %). A naopak, najväčší pokles nahlásili Írsko (-2,5 %), Dánsko (-1,4 %) a Litva (-1,2 %).
V medziročnom porovnaní sa májový predaj nepotravinárskych produktov zvýšili v eurozóne o 3,4 % a v EÚ o 4,2 %, predaj potravín vzrástol v regióne, ktorý platí eurom o 1,7 % a v EÚ o 2 % a predaj palív stúpol o 0,7 % v menovej únii a o 1,4 % v celej EÚ.
Najstrmší medziročný nárast májového predaja zaznamenali Poľsko (7,6 %), Estónsko (5,7 %) a Írsko (5,6 %) a najhlbší prepad vykázali Luxembursko (-10,6 %), Dánsko (-2,4 %) a Belgicko (-1,5 %).
Na Slovensku sa maloobchodný predaj v máji medzimesačne zvýšil o 0,6 % a medziročne o 1,8 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy