Nemecký súkromný sektor v júni rástol

Podľa finálnych údajov agentúry Markit sa aktivita v súkromnom sektore najväčšej európskej ekonomiky zlepšovala 26. mesiac v rade

Nemecký súkromný sektor v júni pokračoval v raste. Zložený index nákupných manažérov (PMI) pre najväčšiu európsku ekonomiku podľa finálnych údajov, ktoré zverejnila v piatok agentúra Markit, posilnil na 53,7 bodu z májových 52,6 bodu. Nad hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje pokles aktivity od rastu, sa udržal 26. mesiac v rade. Rast produkcie mal široký základ, čo sa prejavilo v spracovateľskom odvetví aj službách, uviedol ekonóm agentúry Markit Oliver Kolodseike. Ako dodal, údaje naznačujú, že nemecká ekonomika v druhom kvartáli opäť rástla miernym tempom. Nemecký hrubý domáci produkt v prvom kvartáli posilnil o 0,3 %. Pre obdobie medzi aprílom a júnom prognózuje veľká časť ekonómov silnejší rast. To naznačujú aj aktuálne údaje o posilnení priemyselnej produkcie a exportu.

Francúzsky súkromný sektor v júni rástol piaty mesiac v rade, keď v expanzii pokračoval sektor služieb a spracovateľský priemysel sa zotavil po dlhodobej recesii. Zložený index PMI pre Francúzsko podľa osobitných údajov agentúry Markit posilnil na 53,3 bodu z májovej úrovne 52 bodov. Nové objednávky zrýchlili rast a firmy vytvárali nové pracovné miesta, pričom hodnotenia podmienok v ekonomike boli najoptimistickejšie za viac ako tri roky.

Súvisiace články

Aktuálne správy