Ťažký návrat ku drachme: Staronovú menu Gréci nemajú na čom vytlačiť

, ČTK Foto: SITA

Grécko nie je schopné tlačiť drachmy, pretože v minulosti nechalo zničiť všetky svoje tlačové dosky, uviedol grécky minister financií Janis Varufakis. Takáto otázka je podľa neho v každom prípade zbytočná, pretože krajina si "zo všetkých síl" želá zostať v eurozóne.

"Nemáme kapacity" tlačiť drachmy, uviedol Varufakis vo vysielaní austrálskej rozhlasovej stanice ABC. V roku 2000, teda rok predtým, ako krajina vstúpila do eurozóny, "bolo jedným z opatrení, ktoré sme prijali, zbaviť sa všetkých našich lisov".

"Rozhodne zo všetkých síl chceme zostať v eurozóne, aj keď jej inštitucionálny rámec kritizujeme," uviedol podľa agentúry AFP Varufakis v amerických médiách.

Podľa britského denníka The Telegraph sa teraz vo všeobecnosti predpokladá, že keby grécka vláda chcela začať opäť tlačiť drachmu, obrátila by sa na britskú tlačiareň cenín De La Rue, ktorá je najväčším nevládnym výrobcom bankoviek na svete. Hovorca tlačiarne, ktorá tlačí národné meny pre približne 150 krajín sveta, ale tento týždeň odmietol vec komentovať.

Podľa britského denníka nepatrí tlač meny medzi jednoduché procesy. Treba objednať papier či dohliadnuť na bezpečné dodanie bankoviek. Než sa zmluva na tlačenie meny začne realizovať, trvá to údajne zhruba šesť mesiacov.

Súvisiace články

Aktuálne správy