Čakanie na vôľu gréckeho ľudu

Ústrednou témou, ktorá ovplyvňuje celkový sentiment na finančných trhoch, zostáva aj naďalej situácia v Grécku.

Ústrednou témou, ktorá ovplyvňuje celkový sentiment na finančných trhoch, zostáva aj naďalej situácia v Grécku. Predbežné prieskumy verejnej mienky poukazujú na veľmi tesné referendum, kedy si nikto z popredných politikov nedovolí odhadovať konečný výsledok. Jedno je však isté. Predstavitelia Euroskupiny odmietajú s gréckou stranou ďalší dialóg, pokiaľ nebude známy výsledok voľby gréckych občanov. Medzičasom sa objavujú odvážne slová gréckeho ministra Tsiprasa, ktorý uviedol, že ak gréci zahlasujú za „nie“, hneď na druhý deň je pripravený letieť do Bruselu podpísať dohodu. Spomedzi makroekonomických údajov hrali kľúčovú rolu štatistiky z amerického trhu práce. Počet vytvorených nových pracovných miest mimo poľnohospodárstva zaostal za očakávaniami analytikov. Tie boli na úrovni 230 tisíc pracovných miest. Zverejnený výsledok bol o 10 tisíc miest menej. Nepotešili ani žiadosti o podporu v nezamestnanosti, ktoré za predchádzajúci týždeň dosiahli 281 tisíc, čo bolo viac ako odhad na úrovni 270 tisíc.

Neistá situácia v Grécku priniesla na akciové trhy značnú volatilitu. Po včerajších ziskoch dnes európske burzové indexy zaznamenali pokles. Nemecký DAX 30 klesol o 0.73 %, nasledoval ho aj francúzsky index CAC 40, ktorý si odpísal až – 0.98 %. Jediným európskych burzovým indexom, ktorý dokázal aj napriek napätej situácii na trhu posilniť, bol britský FTSE 100. Tomu sa podarilo uzavrieť o 0.33 % vyššie. Situácia na akciových trhoch v USA bola na tom podobne. Burzové indexy sa pohybovali do strany po neuspokojivých výsledkoch z amerického trhu práce. Nakoniec obchodovanie pred americkými oslavami Dňa nezávislosti ukončili nasledovne: DIJA -0.17 %, SPX -0.05 %, NASDAQ -0.08 %

Devízovému trhu dominoval pokles amerického doláru, ktorý po sérií slabších makrodát strácal na svojej hodnote. Voči európskej mene oslabil o 0.27 na hodnotu 1.1083 EUR/USD. Miernu stratu o 0.05 % zaznamenal aj voči japonskému jenu. Momentálne na hodnote 123.11 USD/JPY.

Nárast počtu ropných vrtov v USA poslal cenu ropy dole. Americká WTI oslabila o 0.63 % na 56.60 amerického dolára za barel. Mierne oslabil aj britský Brent, ktorý je o 0.19 % lacnejší na cene 61.89 USD/bbl. Pokles o 0.23 % zaznamenalo aj zlato a jedna trójska unca sa obchoduje za 1 166 USD. Naopak, striebro si dokázalo polepšiť o 0.62 % na hodnotu 15.68 USD/o.z.

Dušan Šedík, junior analytik Capital Markets o.c.p.,a.s.

Súvisiace články

Aktuálne správy