Poslanci rozhodli o nových členoch Rady Slovenského pozemkového fondu

Novými členmi Rady Slovenského pozemkového fondu budú Marek Gocník, Roman Jilly, Ivan Mišík, Radomil Květon, Jaroslav Lovašš a Michal Sýkora. Rozhodli o tom v dnešnom hlasovaní poslanci Národnej rady (NR) SR. Nominovala ich vláda SR.
Ďalšími členmi rady sú Boris Brunner, Milan Cíbik, Jozef Gajdoš, Miroslav Masarik a Milan Roman. Týchto navrhli poslanci.
Niektorí opoziční poslanci však voľbu členov rady počas rozpravy v parlamente kritizovali. Výbor totiž odporučil do pléna šesť, a nie päť kandidátov. Šiestym bol práve zvolený Milan Roman, ktorého navrhol poslanec za SDKÚ-DS Pavol Frešo. Roman je riaditeľom Ústrednej kancelárie SDKÚ-DS. Proti tomuto kroku sa ešte pred hlasovaním ohradili viacerí opoziční zákonodarcovia, podľa ktorých si „Frešo takto opäť v parlamente rieši svoje kšefty“.
„Od pána Freša sa nič iné ako sprosté kšefty nedá čakať. Predpokladám, že sa pozeráme na scenár jedného z nich. Scenár nie je len o tom, že si potrebuje niekde upratať svojho človeka, ale je dokonca možno aj o tom, že keď to treba spraviť a nestihlo sa to v riadnom termíne, treba ohnúť aj zákon,“ uviedol poslanec za SaS Martin Poliačik.
Počas rozpravy v pléne zloženie rady pozemkového fondu kritizoval aj Alojz Hlina (KDH). „Tá istá rada pozemkového fondu, ktorá zahlasovala za to, že 65 hektárov pôdy pri Bratislave pri letisku bola vydaná susedovi premiéra Roberta Fica, my tých istých ľudí ideme prevoliť znovu. To je obludné a nechutné,“ dodal Hlina.
Rada Slovenského pozemkového fondu je orgán, ktorý kontroluje činnosť a hospodárenie pozemkového fondu. Má 11 členov, ktorých volí a odvoláva parlament, pričom šiestich členov na návrh vlády SR a piatich členov na základe princípu pomerného zastúpenia politických strán a politických hnutí, za ktoré boli poslanci zvolení do NR SR. Funkčné obdobie členov rady je tri roky.

Súvisiace články

Aktuálne správy