Pohľad analytičky: Výhľad pre trh s cukrom

, Colosseum Foto:SITA

Cukor je jednou z najstarších obchodovaných komodít na svete. V súčasnej dobe je táto surovina tiež jednou z najviac regulovaných komodít. Pred rokmi obchodovali s cukrom predovšetkým vlády prostredníctvom dlhodobých kontraktov.

V posledných desaťročiach sa obchod s cukrom liberalizoval, aj keď platí, že takmer v každej krajine je cukor predmetom kvót, dotácií a dovozných ciel. Táto skutočnosť mala veľký vplyv na ceny cukru.

Brazília je najväčším producentom cukru na svete. Táto latinskoamerická krajina produkuje okolo 36 miliónov metrických ton ročne. Brazília predstavuje 25 % celosvetovej produkcie a približne 50 % svetového exportu. V dôsledku toho je Brazília najdôležitejším fyzickým trhom s touto komoditou. India, druhý najväčší producent cukru na svete, dodáva ročne okolo 27 miliónov metrických ton a EÚ vyprodukuje približne 16 miliónov metrických ton. Cukor v Brazílii a Indii sa vyrába z cukrovej trstiny, zatiaľ čo európsky cukor sa vyrába z cukrovej repy.

Brazília je popredným výrobcom biopalív. Brazília s USA spoločne vyprodukujú 90 % všetkého globálneho etanolu.

Najväčší dovozcovia cukru sú Čína, Indonézia, USA a Európa. V medzinárodnom obchode je cena cukru väčšinou uvádzaná v USD.

Americké ministerstvo poľnohospodárstva (USDA) odhaduje, že v sezóne 2015/16 bude globálna spotreba rekordne vysoká 173,4 milióna metrických ton, pričom podľa predikcie bude produkcia klesať tretím rokom v rade.

Svetová produkcia by sa mala podľa odhadu USDA znížiť na 173,405 milióna metrických ton z predchádzajúcich 174,308 milióna metrických ton. Produkciu obmedzili najmä Európska únia, India a Ukrajina.

 Americké ministerstvo poľnohospodárstva odhaduje, že sa znížia konečné zásoby cukru o 3,8 milióna metrických ton na 40,5 milióna metrických ton.

Brazília by mala podľa USDA vyprodukovať 36 miliónov metrických ton cukru, čo je viac ako v predchádzajúcej sezóne 2014/15, kedy produkcia dosahovala 35,85 milióna metrických ton. Brazília navyšuje svoju produkciu kvôli výrobe etanolu. USDA očakáva, že sa bude zvyšovať spotreba cukru a to vďaka rastu populácie.

Cukor je možné obchodovať pomocou futures na burze Intercontinental Exchange alebo pomocou ETF: Dow Jones-UBS Sugar Subindex Total Return (SGG).

 

 Autorkou je Eva Mahdalová, analytička Colosseum, a.s.

Súvisiace články

Aktuálne správy