Kakao nie je len afrodiziakum, ale aj dobrá investičná príležitosť

, Colosseum Foto:SITA

Kakao je vo vedeckom svete známe pod latinským názvom Theobroma, čo doslova v preklade znamená "jedlo bohov". História tejto komodity siaha až do roku 1000 pred našim letopočtom, kedy obyvatelia Strednej Ameriky objavili čaro kakaových bôbov.

Až v 16. storočí boli kakaové bôby privezené do Európy ako tradičný nápoj Aztékov a Mayov. Kakao sa začalo úspešne šíriť naprieč Európou, najprv ako luxusný tovar pre šľachtu a až s príchodom priemyselnej revolúcie došlo k rozšíreniu tohto afrodiziaka medzi širšou vrstvy populácie.

V súčasnej dobe je Ghana druhým najvýznamnejším pestovateľom kakaových bôbov po Pobrežia Slonoviny. V sezóne 2014/2015 by produkcia kakaových bôbov v africkej Ghane mohla klesnúť až o 25% na približne 700 tisíc ton. Je tomu tak v dôsledku nákazy kakaovníkov chorobou zvanou "Black pod fungal disease".

Od začiatku roka taktiež panujú obavy z prudkého vetra zvaného Harmattan, ktoré by tiež mohol mať vplyv na úrodu kakaových bôbov v Ghane a na Pobreží Slonoviny. Tiež kombinácia suchého počasia a nedostatok investícií do hnojív viedli k prudkému poklesu produkcie, čo vyvoláva obavy, že Ghana nemusí byť schopná plniť svoje zmluvy o dodávkach v tomto roku. Pestovateľom nerobí radosť ani slabá miestna mena, pretože im zvyšuje náklady na vstupy, čo je jeden z faktorov, prečo dochádza k znižovaniu investícií zo strany producentov.

Po vykonaní fundamentálnej a technickej analýzy sme dospeli k názoru, že cena futures na kakao by sa mohla v najbližších troch mesiacoch zvýšiť na 3 600 USD za tonu.

Hlavné dôvody, prečo očakávame rast ceny kakaa:

1. Celosvetová produkcia kakaa by mala podľa odhadov ICCO v tomto roku klesnúť.

Ako Ghanská Cocoa Board, tak aj Medzinárodná organizácia pre kakao (ICCO) znížili svoje odhady úrody v Ghane. ICCO tiež znížila svoju prognózu pre celkovú svetovú produkciu kakaa v tomto roku na 4 168 tisíc ton z predchádzajúcich 4 359 tisíc ton.

2. Globálny dopyt po kakau zostane podľa odhadu rovnako vysoký

A to aj napriek tomu, že ICCO znížila svoj odhad globálnej produkcie, globálny dopyt by mal zostať prakticky na rovnakej úrovni a to na 4 207 tisícoch ton, avšak dopyt by do budúcnosti mali podporiť rastúce príjmy v rozvíjajúcich sa krajinách, ako je najmä Indie a Čína, v kombinácii s očakávaným hospodárskym oživením bohatého severu. Podľa prognózy ICCO by mali konečné zásoby na konci sezóny dosiahnuť úroveň 1 609 tisíc ton z predchádzajúcich 1 626 tisíc ton, čo by bolo najnižšie od sezóny 2012/13.

3. Celosvetová spotreba kakaových výrobkov na osobu sa bude zvyšovať

Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo, čo je špecializovaná agentúra OSN, predpokladá, že celosvetová spotreba kakaových výrobkov dosiahne v tomto roku 0,52 kg na osobu a v roku 2030 by sa mala zvýšiť na 0,55 kg na osobu.

4. El Niño ohrozuje kakao

Rok s rokom sa zišiel a trhy opäť vstupujú do obdobia, v ktorom môže istú hrozbu znamenať meteorologický jav zvaný El Niño. Vďaka globálnemu otepľovaniu je teplota povrchu zeme vyššia, ako je priemer.

Ohrozené sú nielen poľnohospodárske komodity ako pšenica, cukor, ryža káva, kakao, ale aj kovy.

Suchá totiž vedú k tomu, že priehrady znížia vypúšťanie vody, čo vedie k nízkym vodným hladinám riek, po ktorých sa uvedené komodity prepravujú od ťažiarov na ďalšie spracovanie.

Austrálsky meteorologický úrad oznámil riziko vzniku El Niña ako stredne silné. Podľa údajov spoločnosti Capital Economics v tomto roku vyhliadka El Niña zvýšila riziko nižšej produkcie kakaa pre nadchádzajúcu sezónu 2015/16.

5. Technická analýza

Cena kakaa sa od konca marca 2015 pohybuje v býčom trende, čo potvrdzuje kĺzavý priemer EMA 100. Súčasne bola prerazená rezistentná (teraz supportná) úroveň 3 200 USD za tonu. To znamená, že cena kakaa má otvorený priestor pre rast a je preto možné očakávať, že cena bude minimálne atakovať úroveň 3 400 USD za tonu. Prerazenie tejto ceny by mohlo vyvolať zdraženie na 3 600 USD za tonu.

Podľa odhadu spoločnosti Capital Economics sa budú ceny v blízkej budúcnosti pohybovať na vyšších úrovniach vďaka obavám ohľadom produkcie v Ghane.

Možné riziká:

1. Svetová produkcia kakaa by sa nemusela znížiť, ak sa počasie v západnej Afrike zlepší.

2. Pestovatelia kakaovníkov začnú pri vyššej predajnej cene viac investovať do hnojív, čím podporia produkciu.

3. Globálny dopyt po kakau by mohla klesnúť a spolu s ňou aj spotreba kakaových výrobkov.

4. El Niño by sa nemusel prejaviť ako stredne silný.

 

Záver

Dôvody, prečo v časovom horizonte 3 mesiacov očakávame rast ceny kakaa

1. Celosvetová produkcia kakaa by mala podľa odhadov ICCO v tomto roku klesnúť.

2. Globálny dopyt po kakau v tomto roku zostane podľa odhadu rovnako vysoká, pričom do budúcnosti by ju mali podporiť rastúce príjmy v rozvíjajúcich sa krajinách.

3. Celosvetová spotreba kakaových výrobkov na osobu sa bude dlhodobo zvyšovať.

4. Vďaka El Ninu by mohli kakaovníky uschnúť, pričom novo zasadené stromy začnú plodiť zhruba do šiestich rokov.

Špecifikácia kontraktu

Futures kontrakt na kakao (ICE Futures U.S.)

Mesiac dodanie septembra 2015 (prípadne ďalšie mesiace pri dlhodobej investícii)

Objem kontraktu: 10 ton

Kurz v USD / tona

Hodnota bodu: 1 bod = 10 USD (pohyb kurzu o 1 bod znamená zisk / stratu 10 USD)

Margin: 1500 USD / kontrakt

Autorkou je Eva Mahdalová, analytička Colosseum, a.s.

Súvisiace články

Aktuálne správy