V USA vzniklo v júni 223.000 nových miest, nezamestnanosť klesla na 5,3 %

Americká ekonomika vytvorila aj v júni vysoký počet nových pracovných miest a miera nezamestnanosti klesla na 7-ročné minimum. Počet vytvorených pracovných miest je síce nižší, než očakávali ekonómovia, no stále predstavuje solídny trh práce. Informovali o tom agentúra AP a portál RTTNews.
Americké ministerstvo práce dnes oznámilo, že v USA vzniklo v júni 223.000 nových pracovných pozícií, zatiaľ čo ekonómovia počítali so vznikom 230.000 pracovných miest. Ministerstvo okrem toho revidovalo smerom nadol aprílové a májové údaje, pričom v apríli vzniklo 187.000 nových pracovných miest a v máji 254.000 miest. Za oba mesiace to znamená o 60.000 pracovných pozícií menej, než ministerstvo uviedlo v predchádzajúcich odhadoch.
Na druhej strane miera nezamestnanosti klesla v júni na 5,3 % z 5,5 % v máji. Tento výsledok je lepší, než očakávali ekonómovia, ktorí počítali s poklesom miery nezamestnanosti na 5,4 %.
Júnový údaj je najlepší od apríla 2008, keď nezamestnanosť v USA dosiahla len 5 %. Dôvodom je podľa ministerstva najmä fakt, že mnohí nezamestnaní Američania si prácu prestali hľadať a vypadli tak z evidencie.

Súvisiace články

Aktuálne správy