Soros opäť straší vojnou: Partnerstvo s Čínou považuje za jedinú možnosť, ako sa jej vyhnúť

, nybooks.com Foto: SITA

Jedinou možnosťou, ako sa do budúcnosti vyhnúť ničivému stretu s Čínou, je uzavrieť s ázijským tigrom partnerstvo. Tvrdí to miliardár a uznávaný investor George Soros. Rozloženie síl na svetovej politickej mape bude podľa neho závisieť najmä od toho, ako dopadnú čínske snahy o prechod z ekonomiky ťahanej investíciami a exportom na hospodárstvo orientované na spotrebu.

Ak transformácia čínskeho hospodárstva vyjde, vykryštalizujú sa na svetovej scéne podľa Sorosa dva mocenské bloky. Na jednej strane to budú Spojené štáty, na druhej Čína. "Tomuto vývoju sa dá zabrániť jedine tak, že USA uzavrú s Čínou strategické partnerstvo," upozorňuje americký investor maďarského pôvodu, majiteľ Soros Fund Management.

Zdôrazňuje, že na strane Spojených štátov môže v kontexte transformácie čínskej ekonomiky priliať olej do ohňa skutočnosť, že sa Washingtonu, v 90. rokoch po rozpade Sovietskeho zväzu, nepodarilo vyťažiť maximum z možnosti stať sa hlavným svetovým mierotvorcom a všeobecne uznávanou autoritou. "Keď sa v 90. rokoch rozpadol Sovietsky zväz, Amerika dostala možnosť prevziať opraty a stať sa tým, kto drží ochrannú ruku nad svetovým mierom. Tejto šance však nevyužila. Politici v USA navyše nemajú na dianie na svetovej politickej scéne jednotný názor, čo pozíciu Ameriky ďalej oslabuje."

Soros tiež pripomína finančnú krízu z roku 2008, ktorá negatívne ovplyvnila väčšinu sveta, Číne sa jej však vyhla. Zásluhu na tom mala najmä skutočnosť, že v tej dobe bol čínsky bankový systém do veľkej miery izolovaný od zvyšku sveta a dohľad nad ním mala čínska vláda.

"Spojené štáty môžu pri rokovaniach s Čínou získať len málo, ale stratiť veľa," varuje Soros. Zdôrazňuje pritom, že USA môžu výrazne spomaliť pripojovanie Číny k medzinárodným trhom, a ovplyvniť tak dopady reforiem, ktoré ázijský tiger už nejakú dobu zavádza. "Ak sa reformy minú účinkom, mohol by čínsky prezident Si Ťin-pching pocítiť nutkanie vyvolať vonkajšie konflikty," fabuluje Soros. Takýto vývoj by podľa neho Peking priblížil Rusku, ktorého vzťahy so Spojenými štátmi sú po anexii Krymu na bode mrazu, a následne by mohol vyústiť až do vzniku ozbrojeného konfliktu, ktorý by bol pre ľudstvo fatálny.

Soros však upokojuje, že Spojené štáty aj Čína majú zásadný záujem na tom, aby sa ich cesty skôr zbližovali, než rozchádzali. Významný vplyv by podľa neho na vzťahy týchto dvoch mocností mohli mať opatrenia súvisiace s ochranou životného prostredia, respektíve nájdenie konsenzu v boji proti zmenám klímy. Ak by sa spoluprácu medzi USA a Čínou, zameranú na boj proti znečisťovaniu planéty a dopadom ľudskej činnosti na klimatické zmeny podarilo uplatniť vo všetkých dôležitých odvetviach, riziko vzniku stretu medzi východom a západom by výrazne kleslo, myslí si investor.

Súvisiace články

Aktuálne správy