Medzinárodný deň družstiev sa prvýkrát pripomínal pred 20 rokmi

Zvoľte družstvá, zvoľte rovnosť – tak v roku 2015 znie téma Medzinárodného dňa družstiev. Pripomína sa v prvú júlovú sobotu, v tomto roku pripadá na 4. júla.
Medzi ciele tohto dňa patrí aj upriamenie pozornosti širšej verejnosti na činnosť družstiev a na skutočnosť, že ciele OSN a medzinárodného družstevného hnutia sa navzájom dopĺňajú. K cieľom tohto medzinárodného dňa sa radí aj zdôraznenie príspevku družstevného hnutia pri riešení problémov, pri konsolidovaní a rozširovaní partnerstiev medzi medzinárodným družstevným hnutím a ďalšími aktérmi, akými sú aj vlády štátov na miestnej, národnej a medzinárodnej úrovni.
Medzinárodný deň družstiev vyhlásilo Valné zhromaždenie OSN 16. decembra 1992. Prvýkrát sa Medzinárodný deň družstiev pripomínal v prvú júlovú sobotu roku 1995 na sté výročie Medzinárodnej družstevnej aliancie (International Co-operative Alliance, ICA).
V roku 1844 sa 28 remeselníkov, spracovateľov bavlny v meste Rochdale na severe Anglicka rozhodlo založiť prvé moderné družstvo – The Rochdale Equitable Pioneers Society. V polovici 19. storočia vznikali malé a stredne veľké družstvá na území západnej Európy, Severnej Ameriky aj Japonska.
Medzinárodná družstevná aliancia bola založená v roku 1895 v Londýne. Ide o nezávislé mimovládne združenie. Má 218 členov v 87 krajinách. Družstvá podnikajú napríklad v poľnohospodárstve, rybárstve, bankovníctve, ochrane spotrebiteľa, v turistickom ruchu, poisťovníctve, zdravotníctve a sociálnej práci.
Slovensko v nej zastupuje Družstevná únia Slovenskej republiky (DÚ SR), ktorá vznikla súčasne so vznikom samostatnej SR. Jej ustanovujúce valné zhromaždenie sa konalo 29. decembra 1992 v Sobotišti.
Členskými organizáciami Družstevnej únie sú Zväz poľnohospodárskych družstiev a obchodných spoločností SR, spotrebné družstvo COOP Jednota Slovensko, Slovenský zväz bytových družstiev, COOP Produkt Slovensko, KOOPERATIVA poisťovňa, a. s.Zdroje:www.un.org, www.ica.coop, https://coopseurope.coop/, www.copac.coop, www.dusr.sk

Súvisiace články

Aktuálne správy