Vlani nenastala výrazná odchýlka od smerovania k vyrovnanému rozpočtu

V minulom roku Slovensko nezaznamenalo výraznú odchýlku v plnení pravidla o vyrovnanom rozpočte. Nebude sa preto musieť aktivovať korekčný mechanizmus. Vyplýva to zo správy Inštitútu finančnej politiky (IFP) pri Ministerstve financií (MF) SR, v ktorej vyhodnotil, ako sa vlani Slovensku darilo napĺňať pravidlo vyrovnaného rozpočtu.

Ako uviedli analytici MF SR, vlani nenastala výrazná odchýlka od smerovania k vyrovnanému rozpočtu. Podľa údajov z jarnej notifikácie Eurostatu totiž dosiahol štrukturálny deficit úroveň 2,9 % hrubého domáceho produktu (HDP). "Štrukturálne saldo, primárny ukazovateľ hodnotenia vyrovnaného rozpočtu, tak bol odchýlený o 0,3 % HDP od aktuálnej referenčnej úrovne 2,6 % HDP," uviedol IFP. Podľa národnej legislatívy má byť rozpočet verejnej správy vyrovnaný alebo prebytkový, čím sa rozumie dosiahnutie štrukturálneho schodku vo výške 0,5 % HDP.

Analytici rezortu financií sa v správe zaoberali aj plnením výdavkového pravidla, ktoré považujú za doplnkový indikátor. Cieľom je porovnať, či tempo rastu výdavkov upravené o zmeny v príjmoch zodpovedá potenciálnemu rastu ekonomiky. Ako vyplýva zo správy, rozpočtové výdavky Slovenska rástli vlani prirýchlo. "V prípade plnenia výdavkového pravidla nastalo výrazné odchýlenie vo výške 0,7 % HDP," uvádza sa v správe. Pravidlá pritom za výrazné odchýlenie považujú zmenu nad 0,5 % HDP.

"Výrazná odchýlka od plnenia pravidla o vyrovnanom rozpočte nastáva, ak došlo k výraznému odchýleniu aspoň v jednom z indikátorov a potvrdí ju aj dodatočné celkové hodnotenie," uviedol IFP s tým, že v tomto hodnotení sa prihliada aj na ďalšie relevantné skutočnosti, ktoré notifikované údaje podľa Eurostatu nemusia nutne zachytiť.

Rezort financií tak vzhľadom na nejednoznačný záver a dodatočné informácie nad rámec notifikácie Eurostatu pripravil celkové hodnotenie. Dodatočne napríklad zohľadnil lepšie plnenie daňových príjmov.

"Relevantným faktorom hodnotenia je navýšenie odhadu výberu daní. V roku 2014 sa tak podľa konzervatívnych odhadov zlepší nominálne aj štrukturálne saldo o 0,2 % HDP," uviedol IFP s tým, že po zohľadnení všetkých faktorov dochádza k menšej odchýlke pri štrukturálnom salde vo výške 0,1 % HDP. "Výdavkové pravidlo sa na kumulatívnej báze mierne vychyľuje o 0,2 % HDP, ale nie je výrazne odchýlené. Zároveň, keďže bola slovenská ekonomika vlani stále pod svojím potenciálom, schopnosť výdavkového pravidla indikovať fiškálne riziká je menšia," uviedol IFP. MF SR preto v celkovom hodnotení konštatuje, že v minulom roku nedošlo k výraznej odchýlke od plnenia pravidla o vyrovnanom rozpočte a nenavrhuje sa spustiť korekčný mechanizmus. Znamená to, že sa neaktivujú výdavkové stropy.

Súvisiace články

Aktuálne správy