Bloomberg: Toto sú naj ekonomiky roku 2015, Slovensko je pätnáste!

, bloomberg Foto: SITA

Počas prvých šesť mesiacov tohto roka sme sa stretli s množstvom významných udalostí, ktoré ovplyvnili chod nielen jednotlivých krajinám, ale aj celé regióny. Stačí spomenúť boj s defláciou v eurozóne, predčasné voľby v Grécku, ktoré nakoniec vyústili do súčasnej krízy Helénskej republiky, neustále špekulácie ohľadom avizovaného zvýšenia amerických úrokových sadzieb až po dnes už akoby upokojenú rusko-ukrajinskú krízu.

Na základe týchto udalostí doplnených o názor a predikciu opýtaných ekonómov, vyhotovila agentúra Bloomberg štúdiu o pravdepodobne najhoršie a najlepšie sa vyvíjajúcich svetových ekonomikách ku koncu tohto roka.

Najhoršie dopadla Ukrajina, u ktorej sa očakáva medziročný pokles produktu za štvrtý štvrťrok o 4 %. Konfliktom zmietaná krajiny ako by sa v kontexte súčasných udalostí prepadla do zabudnutia, ale nie je tomu tak. Ako politické, tak aj ekonomické problémy pretrvávajú. To dokazuje aj druhé miesto najhoršie sa vyvíjajúce ekonomiky, ktoré obsadilo Rusko. Kvôli spomínanému konfliktu, západným sankciám a ropnému šoku sa očakáva, že produkt Ruskej federácie klesne medziročne o zhruba 3,5 %. Na treťom mieste je Brazília s 1,6 % poklesom a Argentína s 1,5 % prepadom. Obe krajiny Latinskej Ameriky ovplyvní podľa výsledku štúdie predovšetkým stúpajúca inflácia a rastúca nezamestnanosť.

Prvú pätica najhorších uzatvára Švajčiarsko, ktoré sa stále spamätáva z rozhodnutia centrálnej banky o opustení zastropovania švajčiarskeho franku voči euru. Pozitívom je, že v tomto prípade je očakávaný, hoci aj minimálne, medziročný rast produktu o veľkosti 0,1 %. V prvej desiatke najhorších sa objavilo aj Grécko, kde sa očakával dôslednejší rast 0,9 %, avšak vzhľadom k súčasnej vyhrotenej situácii je tento odhad pomerne riskantný.

Naopak, z pohľadu opačného je na tom najlepšie India s 7,5 % rastom, Čína je opäť jedným z vysoko riskantných odhadov, obzvlášť kvôli dva týždne trvajúcej akciovej korekcii, čo sa očakáva, že sa prejaví aj v reálnej ekonomike. Nasleduje Vietnam s 6,1 % a Filipíny s 5,7 %. Česká republika sa umiestnila na 13. mieste s očakávaným rastom o veľkosti 3 %. Slovensko je na 15. priečke s 2,9 % výkonom.

Súvisiace články

Aktuálne správy