Grécko je malá ryba, ale o stabilitu EÚ sa zaujíma celý svet

, IW;OS;TASR Trust Foto: SITA

Hrubý domáci produkt 28 krajín Európskej únie je väčší ako HDP USA alebo Číny. Európska únia, aj keď nejde o jednoliatu ekonomiku, prispieva ku globálnemu ekonomickému výkonu najväčším dielom. Problémy v rámci eurozóny, aktuálne v Grécku, asi nebudú mať veľký priamy vplyv na úrovni medzinárodného obchodu, nemožno ich však podceňovať.

Grécko nedodržalo svoje záväzky voči MMF, rokovania budú podľa všetkého pokračovať, ale veritelia si zrejme počkajú na výsledky referenda. Grécka vláda prostredníctvom listu od premiéra Alexisa Tsiprasa naznačila, že je ochotná pristúpiť na rad požiadaviek veriteľov. Nech už to dopadne ako chce, je potrebné mať na pamäti, že hoci Grécko a jeho ekonomika nie sú v európskom, nieto ešte svetovom meradle príliš významné, ale akákoľvek politická a hospodárska destabilizácia Európskej únie by znamenala otras v najväčšej ekonomike sveta.

V nominálnom dolárovom vyjadrení zodpovedá ekonomika EÚ, Nórska, Švajčiarska a Islandu 25,4 % svetového hospodárstva v roku 2014. Vyplýva to z údajov MMF. USA v rovnakej štatistike tvorili 22,5 % svetového HDP, Čína 13,4 %. Prvenstvo si držia aj európski spotrebitelia. EÚ a spomínané tri ekonomiky stáli vlani za 28,5 % globálnych spotrebiteľských výdavkov, USA len 26,6 % a krajiny BRIC dohromady 15,6 %.

Niet teda divu, že Európa je štandardne prvým zahraničným cieľom veľkých svetových firiem, bohatý kontinent láka. Expozícia týchto firiem, ktorých akcie sa obchodujú na burzách v ich domovských krajinách v USA, Číne, Austrálii, Rusku, ale aj inde, je pre Európu niekedy veľmi významná. Ak by sa turbulencie z Európy preniesli cez finančné trhy, nielen tie akciové, ale aj dlhopisové, kreditné a komoditné, mohlo by to vyvolať problémy aj inde vo svete.

Aj keď je prehlbovanie dlhovej krízy v Grécku veľmi nebezpečné, zatiaľ sa nezdá, že by sa kríza rozširovala aj do iných krajín eurozóny. Britská centrálna banka (Bank of England, BoE) sa však musí pripraviť aj na najhoršie, vyhlásil to dnes viceguvernér BoE Jon Cunliffe v rozhovore pre rozhlasovú stanicu BBC. Informovala o tom agentúra Reuters. Zdôraznil však, že na finančných trhoch sa zatiaľ neobjavili známky rozširovania krízy aj do tzv. okrajových krajín menového bloku.Guvernér BoE Mark Carney už v stredu 1. júla vyhlásil, že centrálna banka je pripravená a urobí všetko pre to, aby zmiernila vplyv gréckej krízy na britský trh. "Je to veľmi výbušná situácia. Je to veľmi prchavá situácia. Je to veľmi nebezpečná situácia," povedal Cunliffe, ktorý podľa vlastných slov dúfa, že Grécko a jeho veritelia budú po referende schopní obnoviť rokovania a nájsť spôsob, ako zabrániť odchodu Grécka z eurozóny.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy