Do strany nie, radšej na burzu

, bloomberg Foto: SITA

Čínska vládnuca komunistická strana bola silným zástancom toho, aby verejnosť investovala na jej rastúcom akciovom trhu. Štátom kontrolované médiá dokázali povzbudiť kohokoľvek, aby sa nevzdal nákupu akcií v dobrých či zlých časoch.

Výsledkom je, že milióny podpisov pribúdalo týždenne na prchavých akciových trhoch, a to nielen z radov tých, čo sa akciovému investovaniu rozumejú.

Nové brokerské účty vzrástli v Číne po tom, čo sa k slovu dostal býčí trh v polovici roku 2014. Počet nových obchodných účtov prekonal päťročné maximá na začiatku marca. Asi 67,6 % z domácností, ktoré si otvorili nové účty v uplynulom štvrťroku nevyštudovali vysokú školu. Iba 12 % má vysokoškolské vzdelanie. Medzi existujúcimi investormi má iba 25,5 % strednú školu 40.3 % ukončené  vysokoškolské vzdelanie. Nízka úroveň vzdelania nových investorov naznačuje, že ide o príliv  relatívne neskúsených retailových investorov. To len podčiarkuje obavy, že táto  rally je odvodená od zisku a rastu, a je tak veľmi náchylná k náhlemu zvratu.

Vzhľadom k tomu, že čínska vláda pevne riadi tok peňazí dovnútra a von z krajiny, je ťažké pre každého, kto je bohatý, dostať peniaze z Číny. Domácnosti preto nakladajú so svojimi úsporami na tri spôsoby: kúpia nehnuteľnosť, držia ju v banke (alebo v šedom bankovníctve), a nakupujú akcie.

Až donedávna hodnota nehnuteľností prudko stúpala, čo znamenalo, že utopenie hotovosti do úplne nového bytu bola pravdepodobne tá najlepšia stávka. Navyše, čínsky akciový trh je notoricky známy tým, že funguje ako kasíno. Prevláda nekontrolovateľné obchodovanie takzvaných odborníkov na horúce akcie. Naposledy sa čínsky akciový trh zrútil začiatkom roka 2008 a pohltil úplne niektorým ľuďom ich finančné prostriedky, kiež by radšej investovali do nehnuteľností.

Dnes sa už rast príjmov spomaľuje. Na trhu s bývaním to stagnuje, obyvateľstvo v ňom má mamutí podiel. Štátne médiá obracajú pozornosť na podporu investícií. Aby ľudia svoje úspory nejakým spôsobom nechali pracovať. Čo sa ale stane s čínskymi najmenej vzdelanými a najmenej kvalifikovanými, najviac ohrozenými rodinami, keď táto bublina spľasne?

Bloomberg poukazuje na skutočnosť, ako sa neúprosný tlak na čínsku verejnosť, aby investovala do akcií, zmenil akciový trh, na ktorom už je viac obchodníkov, než je členov komunistickej strany. V minulom roku sa strana rozrástla o 1,1 milióna členov, na 87 800 000. V tomto roku bolo toto číslo trikrát vyššie pri začatí obchodovania s akciami v jedinom týždni.

Súvisiace články

Aktuálne správy