Chudobnejšia časť EÚ už toho má dosť: Grécko trpí? Pozrite sa na dôchodky!

, ČTK Foto: SITA

Grécko žiada pomoc a odpustenie časti dlhov, ale svojim obyvateľom vypláca oveľa vyššie dôchodky a platy než väčšina krajín vo východnej, strednej a juhovýchodnej Európe. O rozhorčení v chudobnejších krajinách EÚ dnes informoval denník International New York Times.

"Sme oveľa chudobnejší ako Gréci, ale uskutočnili sme reformy," vyhlásil v jednom z rozhovorov bulharský prezident Rosen Plevneliev, ktorého krajina je najchudobnejším členom Európskej únie. "Keď máte problém, tak ho musíte vyriešiť, nie ho prehodiť na Brusel či niekoho iného," povedal v reakcii na to, že Tsiprasova ľavicová strana SYRIZA obviňuje Európu z toho, že nechala Atény na holičkách.

Pre porovnanie, podľa posledných údajov Eurostatu je priemerný litovský dôchodok 472 eur, čo je menej ako tretina gréckej starobnej penzie vo výške 1625 eur. Bulharsko vypláca v priemere na dôchodkoch v prepočte 257 eur. Podľa aktuálnych údajov sociálnej poisťovne je u nás priemerný starobný dôchodok vyplácaný vo výške 408,41 eur.

Tieto čísla sú síce z roku 2012 a Atény odvtedy dôchodky znížili, aj tak ale zostávajú vyššie ako v Bulharsku, Litve, Chorvátsku, Lotyšsku či ďalších krajinách východnej, juhovýchodnej a strednej Európy, poznamenal International New York Times.

Súvisiace články

Aktuálne správy