Tsiprasov list nepriniesol nič nové, tvrdí Schäuble

Nové návrhy gréckeho premiéra nemôžu slúžiť ako základ pre seriózne rokovania, uviedol nemecký minister financií

Nová ponuka, ktorú predložil medzinárodným veriteľom grécky premiér Alexis Tsipras, neprispela k vyjasneniu situácie a v tomto okamihu nemôže slúžiť ako základ pre seriózne rokovania. Vyhlásil to v stredu nemecký minister financií Wolfgang Schäuble. "Grécko musí v prvom rade jasne povedať, čo chce," uviedol Schäuble. V liste adresovanom Medzinárodnému menovému fondu, Európskej centrálnej banke a Európskej komisii Tsipras tvrdí, že prijme takmer všetky požiadavky, ktorými veritelia podmieňujú ďalšiu finančnú pomoc.

 

Podľa dokumentu by si však grécke ostrovy mali ponechať zvýhodnenú sadzbu dane z pridanej hodnoty. Tsipras tiež navrhuje, aby postupné predlžovanie veku odchodu do dôchodku nezačalo hneď, ale až v októbri. Pomalším tempom by sa mali rušiť aj solidárne príplatky pre chudobnejších dôchodcov.

Grécko v utorok do polnoci v termíne splatnosti neuhradilo Medzinárodnému menovému fondu (MMF) dlh vo výške takmer 1,6 mld. eur. Rovnako o polnoci skončila aj platnosť medzinárodného úverového programu pre Grécko.

Súvisiace články

Aktuálne správy