Aké je ohodnotenie amerického indexu S&P500?

Americký index S&P500 je všeobecne považovaný za meradlo globálnych finančných trhov, nielen pre jeho široké spektrum spoločností zastúpené v indexe, ale najmä pretože reprezentuje najväčšiu ekonomiku sveta a najväčší akciový trh. Práve z tohto dôvodu je mimoriadne dôležité sledovať oceňovanie vzťahujúce sa, práve k tomuto širokému akciovému indexu.

Existujú tri hlavné faktory podieľajúce sa na stanovení návratnosti investícií akciového trhu:

1. Prvým z nich sú úrokové sadzby. Čím nižšie sú sadzby a čím dlhšie zostávajú nízke, tým je prijatie rizika trhom väčšie a aj pochopiteľné. Ak sadzby rastú „rekalibrácia“ sa zvyčajne prejavuje na cenách akcií, v dôsledku čoho trh všeobecne klesá. Aktuálne, úrokové sadzby sú vo väčšine krajín veľmi nízke, respektíve negatívne a z tohto bodu sa môžu pravdepodobne otočiť len jedným smerom. To by malo byť za normálnych okolností negatívne pre indexy a akcie vo všeobecnosti.

2. Zmena ziskovosti podnikov. Čím viac investorov očakáva vyššiu výkonnosť v podobe lepších korporátnych výsledkoch pre budúce obdobie, tým majú väčšiu tendenciu a apetít nakupovať, dokonca aj v prípade potenciálneho nadhodnotenia akcií. V tomto ohľade, očakávania ziskov boli relatívne na vysokej úrovni ku koncu roka 2014 pre USA aj Európu. V posledných mesiacoch  sa tento trend ustálil, vytvoril sa ale malý rozdiel medzi odhadmi zisku na akciu (EPS) a cenou index (S&P500). Tento jav sa dá vysvetliť napríklad predstavou o tom, čo by mohlo byť príjemné si predstaviť, ktorá sa ale nie vždy zakladá na racionalite či realite. Niektorí psychológovia sa domnievajú, že optimistický postoj a myslenie umožňuje dosiahnutie lepších výsledkov – tento jav sa nazýva „Pygmalionov efekt“. Problém však častokrát je, že mnohí trhový optimisti sú portfóliový manažéri, ktorí dúfajú, že akcie pôjdu nahor bez ohľadu na obchodné výsledky.

Porovnanie očakávanií EPS a amerického indexu S&P500 (žltá farba)

Zdroj: Bloomberg

3. Trhové ocenenie. Ak je trh považovaný za príliš drahý a budúca návratnosť investícií by bola na nízkej úrovni, obchodníci by zostali ďaleko od akcií. Naopak, ak je ocenenie príliš nízke, akcie by mali prilákať viac investorov.

Kde sa v súčasnosti akciový trh S&P500 nachádza z pohľadu ohodnotenia?

Podľa výskumu spoločnosti Crestmont Research je aktuálny pomer P/E indexu S&P500 na hodnote 26, ktorá je v súlade s metodológiou Roberta Shillera. Referenčná hodnota, ktorá je vnímaná ako  dlhodobo normalizovaná P/E je približne na úrovni 15. V porovnaní s touto hodnotou je číslo 26 relatívne vysoké a podľa Crestmont s výnimkou bublinových období, P/E má tendenciu mať vrchol v blízkosti úrovni 25. Podľa tejto metodológie je hodnotenie rizikového faktora na investovanie v súčasnej dobe pomerne vysoké. Podľa inej metodológie, ktorú používajú Ned Davies Research je dlhodobý priemer ocenený na mediánovej hodnote 16.7, v porovnaní s aktuálnym pomerom 20.7 je trh mierne nadhodnotený. Spravodlivé ocenenie podľa NDR pre index S&P500 by bolo 1553 bodov.

Ohodnotenie pomeru P/E metodológiou Shiller a Crestmont

Zdroj: http://www.crestmontresearch.com/

Ohodnotenie indexu S&P500 spoločnosťou Ned Davies Research

Zdroj: www.ndr.com

Súvisiace články

Aktuálne správy