Tranzit plynu do SR pokračuje, prerušené bolo len zásobovanie Ukrajiny

Tranzit plynu do SR pokračuje, prerušené bolo len zásobovanie Ukrajiny. "Dodávky plynu pre európskych spotrebiteľov, pre Eustream, a teda aj pre Slovensko, naďalej pokračujú," uviedol po dnešnom rokovaní vlády minister hospodárstva SR Vazil Hudák v reakcii na správu o zastavení dodávok plynu z Ruska na Ukrajinu.

Tranzit plynu do SR pokračuje, prerušené bolo len zásobovanie Ukrajiny. „Dodávky plynu pre európskych spotrebiteľov, pre Eustream, a teda aj pre Slovensko, naďalej pokračujú,“ uviedol po dnešnom rokovaní vlády minister hospodárstva SR Vazil Hudák v reakcii na správu o zastavení dodávok plynu z Ruska na Ukrajinu. Tranzitné dodávky plynu z Ruska nie sú podľa neho ani len krátené, čo bolo skutočnosťou počas uplynulej zimy.
Agentúra AP informovala, že ruský energetický gigant Gazprom dnes zastavil dodávky plynu na Ukrajinu po kolapse rokovaní o cene plynu pre Kyjev, ktorú chcela Moskva zvýšiť už od 3. štvrťroku 2015. Generálny riaditeľ Gazpromu Alexej Miller dnes oznámil, že ruský štátny koncern o 10. hodine moskovského času zastavil transport plynu na Ukrajinu, pretože mu nezaplatila vopred za júlové dodávky.
„Jednu z vecí, ktorú ako nový minister chcem urobiť, je, že plánujem aktivizovať našu komunikáciu s ukrajinskou stranou. Plánujem vycestovať do Kyjeva niekedy v druhej polovici augusta, respektíve koncom augusta. Chcem taktiež iniciovať vytvorenie spoločnej pracovnej skupiny medzi Gazpromom, Eustreamom a Ukrneftegazom, aby sa hľadali riešenia otázok aj ohľadom tzv. veľkého reverzu,“ dodal.

Súvisiace články

Aktuálne správy