Gazprom zastavil dodávky plynu na Ukrajinu

Ruský energetický gigant Gazprom dnes zastavil dodávky plynu na Ukrajinu po kolapse rokovaní o cene plynu pre Kyjev, ktorú chcela Moskva zvýšiť už od 3. štvrťroku 2015. Informovala o tom agentúra AP.
Generálny riaditeľ Gazpromu Alexej Miller dnes oznámil, že ruský štátny koncern o 10. hodine moskovského času zastavil transport plynu na Ukrajinu, pretože mu nezaplatila vopred za júlové dodávky.
Ruskému ministrovi energetiky Alexandrovi Novakovi a jeho ukrajinskému rezortnému kolegovi Volodymyrovi Demčyšynovi sa v utorok (30.6.) na rokovaniach vo Viedni nepodarilo uzavrieť dohodu o dodávkach plynu pre 3. štvrťrok. Ďalšie kolo rokovaní je podľa Demčyšyna naplánované na september.
Ukrajinská štátna plynárenská spoločnosť Naftogaz následne uviedla, že po kolapse rozhovorov prestane od 1. júla nakupovať plyn od Gazpromu, kým nedôjde k uzavretiu novej dohody.
Tranzit plynu cez Ukrajinu do Európy bude podľa Naftogazu pokračovať.
Alexander Novak označil rozhodnutie Naftogazu prestať nakupovať plyn za politické.
Cieľom rokovaní vo Viedni, ktoré sprostredkovala Európska komisia, bolo zabezpečiť novú dohodu o dodávkach plynu, keďže predchádzajúci kontrakt vypršal 30. júna.
Podpredseda Európskej komisie pre Energetickú úniu Maroš Šefčovič plánuje usporiadať nové rokovania medzi Moskvou a Kyjevom, aby strany uzavreli dohodu ešte pred koncom leta.

Súvisiace články

Aktuálne správy