Kam sa dá ešte klesnúť: Fitch znížila rating Grécka a bankám v krajine pridelila známku RD

Agentúra Fitch v noci nadnes znížila úverový rating Grécka v zahraničnej aj domácej mene o jeden stupeň hlbšie do špekulatívneho pásma na úroveň CC z CCC. Odôvodnila to kolapsom rokovaní s veriteľmi a vypísaním referenda o podmienkach záchranného programu. Informovala o tom Fitch na svojej internetovej stránke.

Podľa Fitch kolaps rokovaní medzi gréckou vládou a jej veriteľmi výrazne zvýšil riziko, že Atény nebudú v nasledujúcich mesiacoch schopné splácať svoje dlhy, vrátane cenných papierov, ktoré vlastnia súkromí investori.

Vláda v Aténach včas nezaplatila ani dlh Medzinárodnému menovému fondu (MMF), ktorému mala do polnoci 30. júna uhradiť splátku vo výške takmer 1,6 miliardy eur. Namiesto toho dnes Grécko požiadalo MMF o odklad splátky do novembra.

Okrem toho grécka vláda vypísala na 5. júla referendum o podmienkach záchranného programu a odporučila voličom, aby ich odmietli. A hoci doterajšie prieskumy naznačujú, že väčšina Grékov by mohla hlasovať za reformy, ktoré požadujú veritelia, aj riziko, že ich odmietnu je obrovské.

Fitch upozorňuje, že "nie" v referende by dramaticky zvýšilo hrozbu odchodu Grécka z eurozóny, tzv. Grexit. A je pravdepodobné, že to bude odchod neriadený a chaotický, keď súčasná vláda v Aténach zrejme nebude spolupracovať s európskymi inštitúciami.

No aj keď Gréci v referende povedie "áno" reformám a vyhnú sa tak odchodu z eurozóny, ekonomická a finančná situácia v krajine sa už veľmi zhoršila a jej ďalší vývoj je neistý. Je totiž možné, že "áno" v referende povedie k predčasným voľbám, keďže terajší krajne ľavicový kabinet požiadavky veriteľov odmieta. Nová vláda by tak dostala od voličov mandát na uzavretie dohody s veriteľmi.
Ale zloženie gréckeho parlamentu, v ktorom majú dve tretiny mandátov strany odmietajúce reformy, a obrovský časový tlak vzhľadom na blížiace sa júlové termíny splatnosti gréckych vládnych dlhopisov všetko ešte viac komplikujú.

Európska centrálna banka (ECB) po krachu rokovaní s gréckou vládou zastavila zvyšovanie núdzovej likvidity, ktorú grécka centrálna banka poskytuje komerčným bankám. Grécka vláda následne banky zatvorila a zaviedla kapitálové kontroly aj limity pre výbery z bankomatov.

Fitch preto štyrom hlavným bankám v Grécku (National Bank of Greece, Alpha Bank, Eurobank Ergasias a Piraeus Bank) zhoršila rating na úroveň Restricted Default (RD), čo znamená obmedzenú platobnú neschopnosť.

A rovnaký RD rating pridelila gréckym bankám aj ďalšia z trojice najväčších ratingových agentúr – Standard & Poors.

Súvisiace články

Aktuálne správy