Grécko po boku Zimbabwe najväčším dlžníkom MMF: Prvá vyspelá ekonomika, ktorá včas nesplatila pôžičku

, ČTK;Bloomberg;Patria Foto: SITA

Dnes o polnoci vypršal predlžený medzinárodný záchranný program pre Grécko. Atény tak strácajú prístup k prostriedkom v celkovej výške 16 miliárd eur, ktoré poskytuje európsky záchranný fond, fond na záchranu gréckych bánk a výnosy z gréckych dlhopisov v držbe Európskej centrálnej banky.

Včerajší deň by Gréci bezpochyby najradšej natiahli ako sa len dá, aby získali viac času na uhradenie dlžnej splátky vo výške 1,6 miliardy eur. Bohužiaľ dnes je už úplne jasné, že platnosť záchranného programu pre Grécko vypršala a MMF potvrdil, že Grécko nezaplatilo splatnú časť dlhu. Grécko je tak v platobnej neschopnosti.

Grécko sa nezaplatením splátky MMF stáva prvou vyspelou ekonomikou v histórii organizácie, ktorá včas nesplatila pôžičku. Naposledy z iných ako technických dôvodov nesplatilo svoj dlh v roku 2001 Zimbabwe, ktorá stále dlhuje fondu 112 miliónov USD. Neuskutočnená splátka Grécka je tiež najväčšou, akú kedy niektorá krajina MMF nesplatila. Grécko je teraz najväčším dlžníkom fondu, dlhuje mu bez úrokov 35 miliárd eur.

ECB zatiaľ nechala program núdzového financovania (ELA) bez zmien na úrovni 89 miliárd eur. Gréci naznačili, že by stáli o jeho navýšenie. Je to jediný mechanizmus, ktorý zatiaľ nahrádza masívny odliv likvidity z gréckych bánk, bez neho je Grécko stratené.

Ministri financií eurozóny, tzv. euroskupina, budú dnes rokovať prostredníctvom telekonferencie o podrobnostiach gréckeho návrhu na nový program pomoci. Predseda Euroskupiny Jeroen Dijsselbloem ale upozornil, že podmienky pre Grécko môžu byť tvrdšie. Lídri euroskupiny čakajú, kedy bude premiér Tsipras ochotný robiť kompromisy.

V snahe dať dnešnému rokovaniu určitý bod od ktorého sa dá odpichnúť, ponúkne Grécko viac informácií o svojom návrhu a hovorí, že môže zmeniť podmienky referenda a tiež svoje odporúčanie pre grécky ľud, hovorí zdroj, ktorý chce zostať v anonymite.

Súvisiace články

Aktuálne správy