Dovolenka po sezóne je lacnejšia, dá sa na ňu našetriť za pár mesiacov

, TASR Foto: SITA

Naplánovať si dovolenku až na koniec sezóny, riešiť si ju po vlastnej osi a obmedziť niektoré výdavky – to je podľa spoločnosti Partners Group SK cesta, ako si na ňu našetriť za tri mesiace bez zbytočných pôžičiek či úverov. Tie označuje za prvý krok do dlhovej pasce. "Splátky budú dovolenku pripomínať ešte dlho potom, ako vybledne letné opálenie," varuje odborníčka na osobné financie Marianna Bojdová.

Namiesto luxusných prímorských destinácií odporúča voliť radšej domáce prostredie, ako napríklad Tatry, rôzne jazerá či iné prírodné krásy Slovenska, kde sa dá ušetriť nielen na ubytovaní, ale aj na doprave. Zároveň radí hľadať ubytovanie skôr v menších a lacnejších zariadeniach ako v hotelových komplexoch. V prípade zahraničnej destinácie vyjde cestná doprava lacnejšie než letecká.

Ako Bojdová upozornila, dovolenka počas hlavnej sezóny je podstatne drahšia ako mimo nej. Jej neskorší termín poskytne dlhší čas na šetrenie aj plánovanie. "Organizovanie dovolenky si ponechajte vo vlastných rukách. Bude vás to síce stáť viac času, ale nebudete musieť platiť zbytočné poplatky za sprostredkovanie a vybavenie dovolenky cestovnej kancelárii. A čo je najlepšie, dovolenku si naplánujete presne podľa svojich predstáv," podčiarkla.

Pomôcť by mohlo okrem sledovania rôznych zliav a akcií aj vytvorenie finančného plánu so stanovením cieľovej sumy a predstavy, koľko mesačne odkladať. Vyškrtnúť treba podľa Bojdovej všetky výdavky na veci, bez ktorých sa dá počas dvoch či troch mesiacov zaobísť. "Stačí obmedziť nákup potravín, ktoré nespadajú do "nutnej" výbavy chladničky," uviedla s tým, že ušetriť je možné aj na drogérii, oblečení, cigaretách, alkohole, telefonovaní alebo doprave.

Dodatočné financie navrhuje odborníčka získať aj speňažením nevyužívaných vecí predajom cez bazárové portály. Zdrojom môžu byť tiež preplatky na daniach či energiách, rovnako ako zamestnanecké odmeny. Za jedno z riešení navyše považuje brigádu alebo krátkodobú sezónnu prácu.

Súvisiace články

Aktuálne správy