Zákon o registri právnických osôb prerokujú poslanci v druhom čítaní

Štát je o krok bližšie k zriadeniu registra právnických osôb, podnikateľov a orgánov verejnej moci. Vládny návrh zákona z dielne Ministerstva financií SR sa dnes po hlasovaní poslancov parlamentu dostal do druhého čítania.
„Cieľom návrhu zákona je zabezpečiť legislatívne prostredie pre zriadenie registra právnických osôb, podnikateľov a orgánov verejnej moci ako jedného zo základných registrov podľa Národnej koncepcie informatizácie verejnej správy,“ uviedol predkladateľ.
Register právnických osôb umožní podľa rezortu identifikáciu každej právnickej osoby a podnikateľa, ktorí prichádzajú do styku s verejnou správou, v každom jej informačnom systéme rovnakým spôsobom. Týmto bude v budúcnosti možné získať komplexné údaje o konkrétnom právnom subjekte z viacerých informačných systémov verejnej správy, na ich základe predvídať nasledujúce životné situácie právneho subjektu a vytvárať tak proaktívne služby.
V súčasnosti sú zdrojové registre budované ako izolované informačné systémy. Nie sú navzájom prepojené a obsahujú údaje o evidovanom subjekte v rôznej kvalite. „Tento stav má za následok nesúlad elektronických dokumentov s právnym stavom a skutočnosťou o konkrétnom právnom subjekte. Niektoré centrálne registre sú vedené manuálne. Niektoré zdrojové registre sú decentralizované, vedené v rôznej forme vo veľkom počte organizácií,“ opísalo ministerstvo.

Súvisiace články

Aktuálne správy