Zákon o registri subjektov posunuli do druhého čítania

Poslanci v utorok odsúhlasili aj záverečný účet Slovenska za rok 2014.

Zriadenie registra právnických osôb, podnikateľov a orgánov verejnej moci je o krôčik bližšie k realizácii. Poslanci totiž v utorňajšom popoludňajšom hlasovaní posunuli do druhého čítania návrh zákona o registri právnických osôb, podnikateľov a orgánov verejnej moci, ktorého cieľom je zabezpečiť legislatívne prostredie pre zriadenie takýchto registrov. Identifikácia právneho subjektu je totiž podľa rezortu financií, ktorý návrh vypracoval, predpokladom pre zavádzanie proaktívnych elektronických služieb.

Poslanci v utorok odsúhlasili aj návrh štátneho záverečného účtu Slovenska za rok 2014. Podľa tohto materiálu schodok verejnej správy dosiahol podľa metodiky ESA 2010 za minulý rok 2,87 % hrubého domáceho produktu. Konsolidovaný dlh verejnej správy tak ku koncu roka 2014 dosiahol 40,297 mld. eur, čo predstavuje 53,58 % hrubého domáceho produktu. Materiál zároveň konštatuje, že príjmy štátneho rozpočtu Slovenska na hotovostnej báze vlani dosiahli 12,497 mld. eur, výdavky 15,42 mld. eur a schodok 2,923 mld. eur.

Minister financií Peter Kažimír však pri predstavení materiálu v pléne parlamentu v utorok upozornil, že definitívne výsledky budú ešte o niečo lepšie, keďže aktualizácia daňových príjmov ukazuje, že akruálne daňové príjmy za minulý rok boli vyššie, ako predpokladá záverečný účet. Opoziční poslanci Pavol Zajac z KDH a nezaradený Jozef Kollár kritizovali najmä nízke čerpanie eurofondov v porovnaní s plánom v rozpočte. Kollár v tejto súvislosti hovorí o krajine premrhaných možností, keď štát síce ušetril milióny na spolufinancovaní k projektom, ale možno ešte o viac prišiel z príjmov, ktoré by do rozpočtu plynuli, keby sa eurofondy využili.

Súvisiace články

Aktuálne správy