Sociálna poisťovňa bude aj naďalej dotovaná zo štátneho rozpočtu

Drvivá väčšina ľudí, ktorí vystúpili z druhého dôchodkového piliera, sú nepracujúci a tí, čo neplatia odvody, respektíve majú veľmi nízke príjmy. Skonštatoval to podpredseda strany SaS Jozef Mihál.
Odchod sporiteľov finančnej kondícii Sociálnej poisťovne podľa Mihála veľmi nepomôže. „To, že vyše 100.000 ľudí odišlo z druhého piliera a odteraz doň nebudú platiť príspevky, kondícii Sociálnej poisťovne pre budúce roky nijako zvlášť nepomôže. Sociálna poisťovňa bude musieť byť aj naďalej masívne dotovaná príspevkami zo štátneho rozpočtu,“ uviedol v stanovisku pre médiá Mihál s tým, že v tomto roku ide o dotáciu vyše 450 miliónov eur a tá sa každoročne zvyšuje.
Zároveň skonštatoval, že sumou 541,7 milióna eur prispeli tí, čo vystúpili, premiérovi Robertovi Ficovi na predvolebné darčeky. „Upozorňujeme mladých ľudí vo veku do 35 rokov, že pre nich je druhý pilier otvorený stále a ak v ňom nie sú, mali by vstúpiť čo najskôr, najlepšie okamžite pri vzniku prvého zamestnania,“ vyzýva Mihál.
Poslanec tiež dodal, že v druhom pilieri by si mali zvoliť sporitelia indexové, prípadne akciové fondy, aby tak dosiahli čo najvyššie zhodnotenie svojich príspevkov v časovom horizonte desiatok rokov sporenia na dôchodok.

Súvisiace články

Aktuálne správy