Bankoví analytici mierne zvyšujú prognózy rastu

Analytici komerčných bánk na jednej strane zvyšujú odhady rastu ekonomiky, na druhej strane znížili prognózu rastu cien.

Analytici komerčných bánk opäť mierne navyšujú svoj odhad hospodárskeho rastu Slovenska pre tento rok. Podľa pravidelného prieskumu Národnej banky Slovenska medzi analytikmi totiž aktuálne predpovedajú rast hospodárstva na úrovni 3,1 %, čím svoj priemerný odhad z mája navýšili ešte o 0,1 percentuálneho bodu. V samotnom druhom kvartáli tohto roka by podľa analytikov mal hrubý domáci produkt stúpnuť rovnako o 3,1 %.

Podobne pozitívnejšie sa bankoví analytici pozerajú aj na vývoj slovenského hospodárstva v budúcom roku. Svoju prognózu ekonomického rastu pre rok 2016 oproti máju navýšili o 0,2 percentuálneho bodu. Kým teda pred mesiacom odhadovali pre budúci rok rast hospodárstva Slovenska o 3,1 %, momentálne predpokladajú, že rast zrýchli na 3,3 %.

Pri vývoji spotrebiteľských cien zase na druhej strane analytici svoje odhady zmierňujú. Prognózu tohtoročnej koncoročnej inflácie ako v národnej tak aj v európskej metodike znížili o 0,1 percentuálneho bodu na 0,6 %. Podobne znížili oproti máju aj výhľad koncoročného rastu cien pre rok 2016 z pôvodných 1,7 % na aktuálnych 1,5 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy