Nezamestnanosť v eurozóne zotrvala v máji na úrovni 11,1 %

Eurozóne sa stále nedarí výraznejšie zrýchľovať tempo znižovania nezamestnanosti, ktorá sa stále drží nad 11-% úrovňou. Napriek tomu je výsledok najlepší za viac než tri roky. Informovala o tom agentúra DPA a portál RTTNews.
Podľa dnes zverejnených údajov európskeho štatistického úradu Eurostat dosiahla miera nezamestnanosti v eurozóne upravená o sezónne vplyvy v máji 11,1 % a udržala sa tak na úrovni z apríla. Bez práce je v menovej únii podľa Eurostatu 17,7 milióna ľudí, čo síce znamená oproti aprílu pokles o 35.000, no je to málo na to, aby pokles zaznamenala aj celková miera nezamestnanosti. Napriek tomu je to najnižšia nezamestnanosť od marca 2012.
Čo sa týka mladých ľudí vo veku do 25 rokov, bez práce ich bolo v máji v eurozóne viac než 3,13 milióna. To znamená mieru nezamestnanosti v tejto kategórii na úrovni 22,1 %.
Aj v širšej 28-člennej Európskej únii zostala nezamestnanosť v máji na úrovni z predchádzajúceho mesiaca, teda 9,6 %. Bez práce bolo v EÚ podľa Eurostatu 23,3 milióna ľudí.
Najnižšiu nezamestnanosť už tradične evidovali v Nemecku (4,7 %). Najvyššiu opäť vykázalo Grécko, ktoré ale zverejnilo posledné údaje za mesiac marec. Miera nezamestnanosti za tento mesiac dosiahla v Grécku 25,6 %, dodal Eurostat. V prípade májových údajov najvyššiu nezamestnanosť zaznamenalo Španielsko, a to 22,5 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy