Grécko opätovne otvorí pobočky bánk s cieľom pomôcť dôchodcom

Grécko od stredy 1. júla otvorí 1000 bankových pobočiek, aby umožnilo prístup k peniazom dôchodcom, ktorí nepoužívajú platobné karty. Oznámilo to dnes grécke ministerstvo financií. Bankové pobočky budú otvorené do konca týždňa. Informovala o tom agentúra Reuters.

Banky by po nedeľňajšom (28.6.) rozhodnutí vlády mali zostať zatvorené do 6. júla. Tento krok je súčasťou zavedenia kapitálových kontrol, o ktorých vláda rozhodla s cieľom zabrániť kolapsu bankového systému. Po tom, ako premiér Alexis Tsipras koncom minulého týždňa oznámil, že vláda chce uskutočniť referendum o prijatí nových návrhov veriteľov o riešení gréckej krízy, Gréci začali hromadne vyberať peniaze z bánk práve v obave z možného zavedenia kapitálových kontrol. Následne Európska centrálna banka (ECB), od pomoci ktorej sú grécke banky závislé, rozhodla, že síce ponechá núdzové úverové linky pre banky otvorené, no ich objem nenavýši. V situácii, keď výbery vkladov pokračovali, tak zvýšila na grécke banky tlak.
Súčasťou obmedzení v bankovom sektore od pondelka 29. júna je aj povolený limit na denný výber z bankomatov na 60 eur. Bankomaty mali byť opätovne v prevádzke od dnešného dňa, nakoniec fungovali už v pondelok popoludní. Mnohí starší ľudia však nepoužívajú platobné karty a nemohli sa tak po zatvorení bánk dostať k dôchodkom. Opätovné otvorenie 1000 pobočiek im umožní vybrať si tento týždeň peniaze, maximálne však 120 eur na osobu.
Ministerstvo financií zároveň opätovne uistilo, že vklady v bankách zostanú v bezpečí aj po referende. To sa uskutoční 5. júla.

Súvisiace články

Aktuálne správy