Grécko tlačí ceny ropy nadol, cena Brentu klesla pod 62 USD/barel

Ceny ropy dnes pokračovali v poklese a držia sa tak pod 3-týždňovými minimami, na ktoré sa dostali na záver predchádzajúceho dňa. Dôvodom je vyčkávanie trhov na ďalší vývoj okolo gréckej krízy po tom, ako grécka vláda musela od pondelka 29. júna zatvoriť banky, zaviesť kapitálové kontroly a obmedziť výber peňazí z bankomatov. Cena ropy Brent sa tak nasmerovala na opätovný mesačný pokles, už druhý po sebe. Informovala o tom agentúra Reuters.
„Pojem Grécko na trhoch stále rezonuje,“ povedal Ben Le Brun, analytik zo spoločnosti OptionsXpress v Sydney. Ako dodal, neočakáva sa, že tento príbeh sa čoskoro skončí.
Grécka vláda rozhodla, že od pondelka zostanú banky zatvorené, pričom tento stav bude trvať až do 6. júla, teda do dňa po plánovanom referende o prijatí návrhov veriteľov na riešenie gréckej krízy. Zároveň obmedzila denný výber z bankomatov na 60 eur. Podľa analytikov sa akékoľvek riešenie tejto situácie nedá očakávať skôr, ako po spomínanom 5. júli.
Navyše, trhy čakajú aj na informácie amerického ministerstva práce o vývoji na pracovnom trhu, ktoré ministerstvo zverejní vo štvrtok 2. júla. Ak bude správa pozitívna, očakávajú, že americká centrálna banka pristúpi k zvýšeniu úrokových sadzieb, prvému po zhruba 10 rokoch, už v septembri.
Cena severomorskej ropy Brent s dodávkou v auguste klesla do 06.30 h SELČ o 9 centov na 61,92 USD (55,62 eura) za barel (159 litrov) po tom, ako v pondelok na záver obchodovania klesla na 62,01 USD/barel. Bola to jej najslabšia uzávierka od 5. júna. Kontrakt smeruje k druhému mesačnému poklesu po sebe.
Cena americkej ropy WTI zaznamenala pokles o 15 centov na 58,18 USD/barel. Na záver pondelkového obchodovania klesla o 1,30 USD na 58,33 USD/barel, najnižšiu uzatváraciu hodnotu od 8. júna. Cena tejto ropy zároveň podľa analytikov smeruje k prvému mesačnému poklesu za posledné tri mesiace.

Súvisiace články

Aktuálne správy