EK navrhla na vybrané dopravné projekty vyše 13 mld. eur

Európska komisia vybrala 276 dopravných projektov, ktoré by mali byť spolufinancované z Nástroja na prepájanie Európy.

Európska komisia navrhla vyčleniť 13,1 mld. eur na dopravné projekty v rámci Nástroja na prepájanie Európy (NPE). Z týchto zdrojov by sa malo spolufinancovať 276 projektov, ktoré komisia vybrala z celkovo 700 predložených. „Európska komisia vybrala tie, ktoré majú najvyššiu európsku pridanú hodnotu,“ píše sa vo vyhlásení komisie.

Vybrané projekty sa realizujú najmä na základnej transeurópskej dopravnej sieti. Medzi príjemcami sú hlavné iniciatívy ako Rail Baltica, tunel na úpätí Brenneru, vnútrozemská vodná cesta Seine – Escaut, most Caland alebo pevné spojenie na trati Fehmarn Belt. Menšie iniciatívy zahŕňajú cezhraničné projekty medzi Groningen a Brémami, železničnú trať železný Rýn, plány na zavádzanie skvapalneného zemného plynu (LNG) alebo projekty na zvýšenie splavnosti Dunaja.

Finančný príspevok Európskej únie bude v tomto prípade poskytnutý vo forme spolufinancovania grantov od 20 % do 85 % hodnoty konkrétneho dopravného projektu podľa toho, o aký typ projektu ide. Spolu s dodatočnými verejnými a súkromnými finančnými zdrojmi na spolufinancovanie sa celková suma týchto investičných projektov vyšplhá na 28,8 mld. eur.

Navrhované rozhodnutie o financovaní musí teraz formálne prijať Výbor pre Nástroj na prepájanie Európy, ktorý zasadne 10. júla tohto roku. Individuálne dohody o grante potom pripraví Výkonná agentúra pre inovácie a siete (INEA) a podpísané budú v druhom polroku 2015.

Súvisiace články

Aktuálne správy